Advertentie

S&P500 sluit op record

©AFP

De brede beursindex S&P500 zet voor het eerst sinds begin september een vers slotrecord neer dankzij sterker dan verwachte bedrijfsresulaten.

De S&P 500 sloot donderdag op recordhoogte. De brede Amerikaanse beursindex steeg 0,2 procent, genoeg voor een eerste slotrecord in de maand oktober. Het vorige record dateert van 2 september.

Tesla sloopte eveneens een record na een negende winstkwartaal op rij. Techbeurs Nasdaq won 0,6 procent, en naderde een recordstand . De industriƫle index Dow Jones sloot vlak en slaagde er niet in een nieuw record te vestigen. IBM zette druk nadat de omzet bij de afdeling netwerkapparatuur onder de lat viel.

Een solide start van het resultatenseizoen heeft de bezorgdheid over de inflatie helpen wegnemen. Onder meer American Airlines en HP , dat zijn dividend optrekt, vielen boven de analistenlat. 'We bevinden ons in een periode waarin we eindelijk, zo lijkt het, gaan verschuiven van markten die worden aangedreven door monetair beleid naar markten die worden aangedreven door fundamentals', zegt Liz Young, hoofdstratege bij SoFi aan Bloomberg. Sterke economische rapporten op donderdag versterkten het sentiment. Het laatste rapport over werkloosheidsaanvragen daalde onverwacht tot het laagste niveau sinds maart 2020. De verkoop van Amerikaanse huizen stegen in september ook met het meeste in een jaar.

Met aandelen op of in de buurt van recordhoogtes, zetten handelaren zich schrap voor volatiliteit, terwijl ze ook de bedrijfsmarges, prijszettingskracht en vooruitzichten nauwlettend in de gaten houden. 'Op aandelenniveau moet je je echt concentreren op bedrijven die prijszettingsvermogen hebben en die hun hogere kosten kunnen doorrekenen', zegt Steve Chiavarone, vice-president en algemeen directeur van Federated Global Investment aan Bloomberg.

Bij de individuele aandelen konden naast HP en Tesla onder meer schoenproducent Crocs en Tindermoeder Match Group scoren met sterker dan verwachte cijfers. Oliewaarden als Devon Energy en Kinder Morgan stonden onder druk door een afkoeling van de olieprijs.

In de nabeurshandel keldert Snap met pr28 ocent. De eigenaar van Snapchat, een app voor fotoberichten, zei dat privacywijzigingen door Apple het vermogen van het bedrijf om advertenties te verkopen, schaden. Ook andere sociale media krijgen klappen nabeurs. Facebook en Twitter leveren beide 6 procent in.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud