Amerikaanse centrale bank moet ingrijpen bij plotse rentestijging

De New York Fed kondigde dinsdag aan 75 miljard dollar in het financiële systeem te pompen. ©REUTERS

De rente voor heel kortlopende leningen, zogenaamde repo's, explodeerde vandaag. De Amerikaanse centrale bank (Fed) greep in door 53,2 miljard in het financiële systeem te pompen.

Volgens het persbureau Bloomberg piekte de reporente in Amerika vanmiddag tot boven de 8 procent. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen tegen hele korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven. Het financiële instrument is een onmisbaar smeermiddel voor het Amerikaanse financiële systeem.

De flinke rentestijging ontstond door een plotselinge toename in de vraag naar liquiditeiten. Dat had vermoedelijk te maken met het feit dat Amerikaanse bedrijven geld nodig hadden om hun belastingen te kunnen betalen.

Voorkomen

Normaal gesproken hoort de centrale bank te voorkomen dat dergelijke pieken plaatsvinden, omdat de reporente dicht bij de beleidsrente van de Fed hoort te zitten. Zo heeft het rentebeleid van de centrale bank het meeste effect. Om onbekende redenen heeft de monetaire autoriteit nagelaten kordaat te reageren.

De New York Fed kondigde vanmiddag wel aan dat ze voor maximaal 75 miljard dollar in het financiële systeem pompt om het probleem op te lossen. Inmiddels is bekend dat er een injectie is gegeven van 53,2 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud