Amerikaanse dataspecialist Snowflake sluit dubbel zo hoog bij beursdebuut

Dataspecialist Snowflake vloog hoger bij zijn beursdebuut in New York. De onverwachte ruggensteun van superbelegger Warren Buffett zorgde voor een gouden randje.

Een revolutie in databeheer is wat Snowflake voorspiegelt. Het bedrijf maakt bliksemsnelle en precieze data-analyse mogelijk zonder dat daar gigantische rekenkracht of opslagruimte voor nodig is. Een premisse die beleggers 33 miljard dollar waard vinden. Snowflake verdubbelde bij zijn beursintroductie woensdag op Nasdaq, want het aandeel opende op 145 dollar. Maandag werd de prijsvork nog verhoogd van 75-85 naar 100-110 dollar, maar ook dat bleek te bescheiden. De introductieprijs werd uiteindelijk op 120 dollar geprikt, een hoge lat waar Snowflake vlot overspringt. Het aandeel sloot na een volatiele sessie ruim 111 procent hoger op 253,93 dollar.

Snowflake, geleid door de Nederlandse Amerikaan Frank Slootman, brengt 28 miljoen nieuwe aandelen uit. Daarmee haalt het bedrijf 3,8 miljard dollar op en tekent het voor de grootste beursgang in de VS dit jaar na de farmafinancier Royalty Pharma en Spac, een nieuw investeringsvehikel van de hefboomfondsmanager Bill Ackman.

Buffett

Het debuut van Snowflake is een van de drukst gevolgde financiële events dit jaar. De verrassende instap van Warren Buffett wakkerde de beleggersappetijt aan. De techschuwe superbelegger maakte vorige week bekend dat zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway bij de beursgang voor 570 miljoen dollar intekent op Snowflake. Ook de bedrijfssoftwaregroep Salesforce tekent voor 250 miljoen dollar in op de nieuwe aandelen. Salesforce tekende in februari al in op Snowflake bij een private kapitaalronde. Een beslissing die het bedrijf zich nog niet heeft beklaagd. Snowflake werd toen op 12 miljard gewaardeerd en is amper 6 maanden later het driedubbele waard.

Beleggers zijn aangetrokken door de snelle groei van het bedrijf. Snowflake kon zijn omzet vorig jaar met 174 procent doen aandikken naar 242 miljoen euro. Om zijn snelle groei te financieren moet het bedrijf hoge kosten maken. Het sloot vorig jaar de boeken met een nettoverlies van 349 miljoen euro.

Run op techaandelen

Sinds de coronacrisis is er een run op technologieaandelen, omdat beleggers die bedrijven zien als coronaproof. Waar ondernemingen in oude economie lijden onder de pandemie en hun omzetten stevig zien dalen door wegblijvende winkelklanten, spinnen techbedrijven garen bij het virus. Het zijn de techspelers die de nieuwe economie, die van de e-commerce en het massale thuiswerken, draaiende houden.

Daarnaast speelt ook de lage rente een rol. Die leidt ertoe dat de huidige waarde van toekomstige winsten veel hoger gewaardeerd wordt dan in een klimaat van hoge rentes. Dat is gunstig voor technologiebedrijven, omdat het leeuwendeel van de winsten van technologieondernemingen in de toekomst ligt door hun hoge groeiprofiel. Dat leidt ertoe dat die ondernemingen in de waarderingsmodellen van analisten en andere beleggers steeds meer waard worden.

Door de hausse op de technologiemarkt piekte de technologiebeurs Nasdaq begin deze maand op 12.056 punten, een koerssprong van 34 procent sinds het begin van 2020. De laatste weken moest de Nasdaq wel wat inleveren omdat beleggers twijfelden aan de hoge waarderingen van techbedrijven, maar de graadmeter staat nog altijd op een jaarwinst van ongeveer 25 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud