Amerikaanse economie verbluft met sterke jobcreatie

Het aantal nieuwe banen in de VS is hoger dan verwacht. ©AFP

Een onverwachte daling van de werkloosheid suggereert dat de Amerikaanse economie sneller dan verwacht heropent. De beursrally gaat crescendo.

Verbluffend. Anders kan het banenrapport dat het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag publiceerde niet genoemd worden. De Amerikaanse economie schiep in mei 2,5 miljoen banen, terwijl economen verwachtten dat er als gevolg van de coronacrisis opnieuw 7,5 miljoen jobs gesneuveld zouden zijn. In de kering dus een verschil van 10 miljoen. 

De werkloosheidsgraad is gedaald ten opzichte van een maand eerder. In mei was 13,3 procent van de Amerikanen werkloos tegenover 14,7 procent een maand eerder. Daar mikte het leger Wall Street-economen op 19 procent, waarbij dus een vijfde van de beroepsbevolking werkloos thuis zou zitten. 

De verrassende jobcreatie volgt op het bloedbad in april, toen in de Verenigde Staten meer dan 20 miljoen jobs sneuvelden. Dat was het grootste banenverlies sinds 1939. Geen enkele econoom die het persbureau  Bloomberg polste, had een stijging van de werkgelegenheid verwacht. 

Ontspanningssector

Voorts valt op dat het aantal banen het sterkst steeg in sectoren waar menselijk contact belangrijk is. Zo nam het flink toe in de reissector en bij restaurants en hotels. Het aantal overheidsbanen daalde dan weer stevig. 

Het cijfer laat zien dat de Amerikaanse economie veel sneller dan verwacht heropent. Veel deelstaten zagen zich genoodzaakt stevige quarantainemaatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De jongste weken zijn die maatregelen steeds verder teruggedraaid, terwijl het aantal nieuwe besmettingen niet sterk lijkt op te lopen. Dat is goed nieuws voor bedrijven die moesten sluiten omdat ze veel contact met klanten hadden. 

Nuance

40 procent van de groei in de werkgelegenheid is wel te danken aan een toename in parttime banen. Ook de werkloosheidsgraad van 13,3 procent moet wellicht met een korreltje zout genomen worden.

'De enquête die we hielden onder gezinnen had maar 67 procent respons, 15 procentpunten lager dan in de maanden voor de pandemie', zegt het ministerie van Arbeid in het rapport. Daarnaast werden mensen die zeiden dat ze wel werk hadden maar toch thuis zaten niet meegeteld als werklozen, terwijl dat normaal wel gebeurt. 'We onderzoeken waar die metingsfout vandaan komt', klinkt het. 

Nuances of niet: beleggers zijn blij met het banennieuws, want de beurzen gaan hoger. De Bel20 staat op een winst van 2,5 procent en de Europese beurzen gaan gemiddeld 3,4 procent hoger. Door het positieve nieuws begint ook de rente weer te stijgen: de Amerikaanse tienjaarsrente klimt met 12 basispunten naar 0,94 procent. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud