Advertentie
Advertentie

Amerikaanse gamingaandelen sluiten rood af

©AFP

Wall Street ging lager. De gameaandelen kregen tikken door de Chinese aanval op de spelletjesindustrie. Robinhood schiet boven zijn IPO-prijs. Critici van Cathie Wood kunnen binnenkort hun hart ophalen met een anti-ARK ETF.

De Amerikaanse beurzen wisselden aan het begin van de handelsdag winsten af met verliezen. Maar uiteindelijk gingen de beurzen in de avond hoger, waardoor de Dow Jones 0,8 procent hoger sloot. Beleggers focussen zich op de vaccinatiegraad in de VS van inmiddels 70 procent en vergeten even de oplopende besmettingen door de deltavariant.

Gamingaandelen krijgen tik

De Chinese aanval op de gamingsector had ook effect op de Amerikaanse gameaandelen. Activision Blizzard zakte 3,5 procent, Electronic Arts (EA) leverde 3 procent in en Take-Two denderde zelfs 7,7 procent lager. Ook voor gamemakers is de Chinese markt voor computerspelletjes van groot belang: die markt zal dit jaar naar schatting een omvang van 55 miljard dollar bereiken.

'Chinese overheid deinst nergens voor terug'

De afgelopen weken zien we bijna elke dag nieuwe regels opduiken voor bepaalde sectoren in de Volksrepubliek (zie video).

Take-Two kwam daarnaast met sterker dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal. De winst per aandeel bedroeg 0,90 dollar en de omzet kwam uit op 813 miljoen dollar. Dat met name dit aandeel zwaar geraakt wordt, mag geen totale verrassing zijn. Het spel NBA 2K Online is het best verkochte onlinesportspel in China met 54 miljoen gebruikers.

'Het is een fantastische markt voor ons', zei CEO Strauss Zelnick. 'NBA 2K Online blijft groeien in China. We hebben tegelijk nog titels die goedgekeurd moeten worden in de Volksrepubliek.' Verder zei Zelnick 'geweldige relaties' te hebben met Tencent, de grootste onlinegaminggroep van China, en andere Chinese spelers.

Bij Activision Blizzard moet tevens opgemerkt worden dat voorzitter Allen Black de laan uit is gestuurd. Het bedrijf ligt al even onder vuur door beschuldigingen van seksisme, discriminatie en seksueel wangedrag.

Robinhood

Een ander aandeel dat opviel was de beleggingsapp Robinhood dat met 25 procent steeg tot 46,80 dollar. Daarmee klom het aandeel dus boven de IPO-prijs van 38 dollar.

Vorig jaar realiseerde ARK Innovation ETF - waarin ook het Leuvense Materialise zit - een knalrendement van 149 procent, maar sinds begin dit jaar noteert het beursgenoteerde fonds in het rood. Vorige week ging het aandeel naar de beurs. De eerste dag was een flop met een koersdaling van 8 procent, maar de afgelopen dagen wist het aandeel dus flink te herstellen.

Robinhood kreeg rugwind van Cathie Wood, de invloedrijke uitgeefster van de ARK Innovation ETF. Wood kocht voor haar fonds 1,3 miljoen aandelen Robinhood.

Anti-ARK-tracker

En over Cathie Wood gesproken. Binnenkort kunnen Amerikanen beleggen in de Short ARKK ETF (ticker SARK). Dat is een tracker die ernaar streeft om op dagbasis het tegengestelde rendement te realiseren van de populaire ARK Innovation ETF (ticker ARKK). Als ARKK op een dag bijvoorbeeld 3 procent zakt, zou SARK 3 procent moeten stijgen, en omgekeerd.

Belgische beleggers kunnen Amerikaanse trackers niet meer kopen na een Europees ingrijpen. De ARK Innovation ETF ging dinsdag 0,7 procent lager.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud