Amerikaanse inflatie bereikt kaap van 5 procent

De verhoogde consumptie van de Amerikaanse consumenten is een van de oorzaken van de toegenomen inflatie. ©EPA

De Amerikaanse consumptieprijzen stegen in mei harder dan verwacht. Vooral de prijzen voor tweedehandsauto's, restaurantbezoekjes en vliegtuigtickets klommen stevig.

De Amerikaanse inflatie is in mei op 5 procent uitgekomen, het hoogste niveau sinds augustus 2008. Economen hadden een inflatie van 4,7 procent voorspeld. De kerninflatie (exclusief voeding en energie) steeg naar 3,8 procent, terwijl economen 3,5 procent hadden verwacht. In april bedroeg de inflatie in de VS nog 4,2 procent.

De inflatie loopt op nu de vaccinatiegraad stevig stijgt en het aantal besmettingen in de VS daalt. Dat stuwt de vraag, terwijl het aanbod achterblijft omdat bedrijven moeite hebben om de productie op snelheid te krijgen.

+7,3%
tweedehands auto's
Tweedehands auto's werden vorige maand in de VS 7,3 procent duurder.

De prijsstijging is breed gedragen en wordt onder andere aangedreven door oplopende prijzen van tweedehands auto's. De prijs van een occasie steeg met 7,3 procent tussen april en mei. Ook restaurants verhogen de prijzen stevig. De economische heropening stuwt de restaurantbezoeken, maar er zijn ook problemen in de wereldwijde aanvoerketen. De prijzen van biefstuk, sinaasappelen en boter gingen in mei hoger.

Daarnaast zitten de prijzen voor transport in de lift. Vorige maand steeg de prijs voor het huren van een auto en stegen de prijzen voor vliegtuigtickets. De economische heropening leidt ertoe dat Amerikanen zich meer verplaatsen voor het werk en voor vrije tijd, wat opwaartse druk zet op de vervoerskosten.

Milde beursreactie

De reactie op de beurzen is relatief beperkt. De Europese beurzen behouden de lichte winsten van voor het inflatiecijfer. Mogelijk hadden sommige beleggers een nog groter cijfer verwacht. Bij een extremer cijfer zouden beleggers kunnen vrezen dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) toch spoedig over een afbouw van de stimulus gaat praten. Tot nu heeft voorzitter Jerome Powell altijd gezegd dat de centrale bank nog niet nadenkt over een verstrakking van het monetaire beleid. De Federal Reserve komt volgende week woensdag samen.

Economen wijzen erop dat de cijfers van mei meer uitgesproken zijn door de vergelijkingsbasis. De prijzen waren vorig jaar abnormaal laag door de lockdowns om het coronavirus tegen te gaan. 'De inflatiegraad zou wat lager moeten uitkomen in het derde kwartaal, omdat dan de extreme effecten van de lockdowns niet langer in de berekeningen zitten', zegt ING-econoom James Knightley.

In tegenstelling tot de Fed denkt Knightley niet dat de hoge inflatie van tijdelijke aard zal zijn. 'We vrezen dat de pandemie blijvende schade heeft aangericht, waardoor de aanbodkant van de economie niet aan de vraag kan voldoen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud