Amerikaanse toezichthouder onderzoekt Nikola

Trevor Milton is oprichter en voorzitter van Nikola. ©REUTERS

De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) bekijkt of de beschuldigingen die de shortseller Hindenburg Research tegenover Nikola geuit heeft enige waarde hebben.

Nikola is het bedrijf van Trevor Milton dat het succes van Tesla wil nabootsen met vrachtwagens. Volgens Hindenburg Research heeft Nikola zich schuldig gemaakt aan allerlei leugens, zoals het succes van recente testen en de verwezenlijkingen in batterijtechnologie.

Nikola van zijn kant beschuldigt Hindenburg ervan de koers te willen manipuleren voor eigen profijt. Volgens Nikola is het niet toevallig dat het vernietigende analistenrapport vorige donderdag verscheen, net na een koerssprong van ruim 40 procent door de aangekondigde samenwerking met General Motors

Bronnen melden aan Bloomberg dat de waakhond Nikola nu van dichtbij wil bekijken. Het aandeel zakte maandag nabeurs met 12 procent. In een persbericht juicht Nikola de betrokkenheid van de SEC toe. 'Wij hebben zelf de SEC gecontacteerd. Wij werken volledig samen met de SEC.' In het persbericht weerlegt Nikola de aantijgingen van Hindenburg.

Doorlichting

Nikola herinnert eraan dat het bedrijf al verschillende keren het onderwerp was van een doorlichtingsproces (due diligence) in 2017 (Bosch), in 2018 (ValueAct), in 2019 (CNH Industrial) en dit jaar naar aanleiding van de samenwerking met General Motors. 

De beurskoers van Nikola op Nasdaq is bijzonder volatiel. Volgens de slotkoers van maandag is het bedrijf 13,6 miljard dollar waard.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud