Advertentie

AMG ijzersterk in Amsterdam

Staalfabriek ©Dries Luyten

Advanced Metallurgical Group (AMG) wist een flinke winst te smeden door het nieuws dat het eigen aandelen wil inkopen. Analisten zijn te spreken over de maatregel.

De metaalgroep Amsterdam Mettallurgical Group (AMG) veerde stevig op. Het bedrijf gaat voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Dit komt neer op 3 miljoen aandelen of 10 procent van het totaal.

Analist Stijn Demeester van ING vindt het inkoopprogramma van de metaalbewerker een goed plan. Hij hoopt dat het programma het aandeel naar een meer realistisch niveau brengt. ‘Het bedrijf is ondergewaardeerd door kopwinden. Zo is de prijs van ferro-vanadium - een additief om staal te versterken – de afgelopen maanden flink gedaald. Deze daling volgt op een fikse stijging in 2018, nadat de Chinese overheid bekendmaakte dat constructiestaal meer vanadium moet bevatten.’

Speculanten verwachtten volgens Demeester dat de vraag naar ferro--vanadium flink zou stijgen, zodat ze voorraden van het goedje zijn gaan inslaan. Toen bleek dat de Chinese soep niet zo heet werd gegeten als dat hij werd opgediend – de overheid gaf bedrijven een transitieperiode – moesten speculanten een deel van hun voorraden verkopen. Het gevolg was meer dan een halvering van de prijs.

Lithium

‘Daarnaast heeft de metaalgroep last van het feit dat shorters de markt voor lithium domineren. Die shorters verwachten namelijk dat de prijs van lithium gaat dalen door een toekomstig overaanbod.’ Volgens de analist komt dit doordat veel producenten van lithium hebben aangegeven de productie op te voeren. ‘Er zit echter een groot verschil tussen het aankondigen van een productieverhoging en het daadwerkelijk doorvoeren. Ik verwacht dat het zo’n vaart niet zal lopen.’ Voorts zegt de beurskenner dat de onderwaardering ook ten dele te verklaren is door de slabakkende economie. ‘AMG wordt gezien als een cyclisch aandeel, ook al is het aanwezig in nichemarkten met sterke onderliggende groeitrends.’

Lange termijn

Voor de lange termijn blijft de analist positief over het bedrijf. ‘Op lange termijn is er meer dan genoeg vraag naar de producten van AMG. Zo zal de vraag naar ferro-vanadium toenemen. Door de toenemende welvaart zullen steeds meer landen de eisen voor de sterkte van bouwmetaal gaan verhogen.’ Maar dat is niet het enige stofje waar de producent mee kan uitpakken. ‘Het bedrijf is aanwezig in 8 zogenoemde ‘critical materials’. Dit zijn metalen die de Amerikaanse of Europese overheden zien als metalen die een zeldzaam aanbod hebben ofwel van zeldzaam economisch belang zijn.’ De analist zegt dat de vraag naar deze metalen in de toekomst alleen maar sterker zal worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud