Apple koopt voor 90 miljard eigen aandelen in

©REUTERS

De resultaten van Apple zijn veel beter dan verwacht. De iPhoneverkopen stegen met meer dan 65 procent. Het dividend gaat 7 procent hoger.

De techreus Apple kwam woensdag met resultaten over de eerste drie maanden van het jaar en die waren beter dan analisten hadden verwacht. Daardoor kan de technologie-gigant zijn aandeelhouders flink in de watten leggen. Het dividend gaat met 7 procent hoger tot 0,22 dollar en het bedrijf gaat voor liefst 90 miljard dollar eigen aandelen opkopen.

Dinsdagavond kondigde ook Google-moeder Alphabet al aan dat het voor een stevige 50 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen. Daar gaat Apple nu dus losjes overheen. Door de opkoop van eigen aandelen hoeft de toekomstige winst uiteindelijk onder minder aandeelhouders verdeeld te worden.

1,40 dollar
winst per aandeel
De winst per aandeel steeg tot 1,40 dollar, terwijl de consensusverwachting maar op 0,99 dollar lag.

De winst per aandeel steeg tot 1,40 dollar, terwijl de consensusverwachting maar op 0,99 dollar lag. Ook de omzet ging een stevige 54 procent hoger tot 89,58 miljard dollar, terwijl de markt een omzet van 77,35 miljard voorzag.

iPhone

Het belangrijkste product van Apple, de iPhone, zag de verkoop met 65,5 procent stijgen tot 47,94 miljard dollar. Ook die toename was veel groter dan analisten voorzagen. De verkopen van de smartphone werden gestuwd door de lancering van de iPhone 12 vorig jaar.

Dit kwartaal weerspiegelt ook het optimisme dat consumenten lijken te voelen voor de betere dagen die voor ons liggen
Tim Cook
CEO van Apple

Voorts stegen de verkopen van de Mac (+70%) en iPad (+78%) fors, onder andere door de ongekende switch naar thuiswerken en -leren tijdens de coronapandemie. Maar de sterke resultaten suggereren ook dat deze trend zich kan doorzetten nu steeds meer economieën heropenen. Of zoals CEO Tim Cook het zegt: 'Dit kwartaal weerspiegelt zowel de duurzame manieren waarop onze producten onze gebruikers hebben geholpen, als het optimisme dat consumenten lijken te voelen voor de betere dagen die voor ons liggen.'

'We behaalden omzetrecords in al onze geografische segmenten en zagen een dubbelcijferige groei in al onze productcategorieën', zei financieel directeur Luca Maestri. 'Die resultaten leverden een operationele kasstroom van 24 miljard dollar op.'

Beleggers reageren enthousiast op de cijfers en sturen het aandeel nabeurs ruim 3 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud