Apple roomt winsten Wall Street af

Een winkel van Bed Bath & Beyond in Florida ©REUTERS

Na twee verliesdagen trokken de Amerikaanse beurzen weer hoger. De winsten krompen toen een rechter voor een gedeeltelijk iPhone-invoerverbod pleitte. Het aandeel van de dag was Bed Bath & Beyond waar activisten zich roeren.

De indexverliezen van vrijdag en maandag waren ingegeven door vrees voor een vertraging van de wereldwijde economische groei na de publicatie van tegenvallende cijfers in de eurozone en de Verenigde Staten. De daling van de Amerikaanse tienjaarsrente onder de korte rente leek bovendien een recessie aan te kondigen.

Al die zorgen schoven beleggers dinsdag aan de kant. Ze kregen nochtans minder goede economische data te verwerken. Zo lieten de nieuw aangevatte bouwwerven voor eengezinswoningen in februari de grootste daling in acht maanden zien.

Het consumentenvertrouwen is in maart ook gevoelig verslechterd. De index van de Conference Board daalde in maart tot 124,1 punten van 131,4 in februari. Dat is veel slechter dan verwacht: economen hadden een stijging tot 132,5 punten verwacht. De daling wordt in verband gebracht met het zwakke banenrapport voor februari, de verwachting van een zwak eerste kwartaal en hogere benzineprijzen.

De Amerikaanse indexen lieten in de vroege handel winsten van circa 1 procent noteren, maar die werden kleiner door ongunstig nieuws over Apple. De Dow Jones eindigde 0,55 procent in de plus. De S&P500 schreef 0,7 procent bij net als de Nasdaq Composite.

De winsten waren vooral te danken aan de energiewaarden, die smulden van een hogere olieprijs. ConocoPhillips ging 2,2 procent hoger en Marathon Oil  2,4 procent.

Apple lanceerde maandag zijn videostreamingdienst, waarvoor het technologiebedrijven eigen series en films gaat maken, evenals een eigen kredietkaart. Media wordt in de toekomst dus een belangrijke poot van Apple, dat zichzelf meer en meer omvormt tot een dienstenbedrijf. Analisten reageerden voorzichtig optimistisch gezien het groeipotentieel, maar willen meer details. Apple ging aanvankelijk circa anderhalf procent hoger en nam andere technologiewaarden op sleeptouw.

Dat sloeg om toen bekend raakte dat een Amerikaanse rechter heeft beslist dat Apple een inbreuk begaat tegen een patent van leverancier Qualcomm. Daardoor zouden sommige iPhone-modellen niet langer naar de VS mogen worden verscheept. Het aandeel Apple zakte uiteindelijk 1 procent.

Een reuzensprong maakte Bed Bath & Beyond . De Amerikaanse keten van huishoudartikelen – van hoofdkussens en handdoeken over potten en pannen tot kofiezetapparaten – schoot 22 procent omhoog. Volgens de Wall Street Journal en Bloomberg hebben drie activistische fondsen die samen 5 procent van het kapitaal hebben vergaard, een campagne opgezet om de voltallige, twaalfkoppige raad van bestuur te vervangen.

Zij zijn ontevreden omdat Bed Bath & Beyond niet adequaat inspeelt op de boomende e-commerce. Het aandeel is afgelopen jaar meer dan een derde van zijn waarde kwijtgespeeld door twijfel of de groep wel haar doelstellingen zal halen.

De drie fondsen in kwestie zijn Legion Partners Asset Management, Macellum Advisors en Ancora Advisors. Ze hebben 16 kandidaat-bestuurders voorgesteld ter vervanging van de huidige ploeg. Een van de kandidaten is Jeff Kirwan, de voormalige topman van kledinggroep Gap. De fondsen sturen er ook op aan dat Bed Bath & Beyond een aantal activa zou afstoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect