Aramco noteert al tien procent onder zijn piek

Beleggers vrezen een nieuwe aanslag op de olie-installaties van Aramco. ©EPA

Beleggers vrezen voor een nieuwe aanslag op de olie-installaties.

Het aandeel Aramco krijgt na zijn daling van 1,7 procent zondag vandaag weer een tik van 1 procent naar 34,2 riyal. Daarmee noteert de oliegigant tien procent lager vanaf zijn hoogtepunt op 38,7 riyal dat op 16 december werd bereikt. Op die laatste piek schoot de beurswaarde van het bedrijf tot boven de 2.000 miljard dollar (1.786 miljard euro), een gedroomde waardering van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Het aandeel heeft onder andere te lijden onder het slechtere beurssentiment in opkomende markten. Dat is het gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Eind vorige week pleegden de VS een aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Afgelopen weekend reageerde Iran daarop door het nucleaire akkoord op te zeggen. Door de toegenomen onzekerheid staat de belangrijkste Saoedische beursgraadmeter, de Tadawul, 2,3 procent lager sinds het begin van dit jaar.

Nieuwe aanval

Maar er spelen ook andere zorgen bij beleggers. Saoedi-Arabië is een grote rivaal van Iran in de regio en is een bondgenoot van de VS. De toegenomen spanningen tussen Iran en de VS maken beleggers angstig dat er mogelijk nog een aanval komt op de olie-infrastructuur van het land. Vorig jaar werd er een aanslag gepleegd op een olie-installatie van Aramco, waardoor een deel van de productie stilviel. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zat Iran achter de aanslag. 

Rente

Het conflict tussen de VS en Iran zet daarnaast druk op de rente die de Saoedische overheid betaalt op staatsobligaties. Op dit moment krijgt een belegger op tienjarig Saoedisch staatspapier zo'n 2,96 procent rente. Daarmee staat de rente op het hoogste punt in een maand.

De olieprijs spint garen bij de onrust. De prijs voor een vat Brent olie is gestegen tot boven de 70 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud