'Aramco trekt tegen topkoers naar de beurs'

De CEO (links) en de voorzitter (rechts) van Aramco. ©REUTERS

De Saoedische staatsoliemaatschappij heeft de prijs voor de beursgang vastgelegd op 32 riyal per aandeel. Ze tekent daarmee voor de grootste beursgang ooit.

Aramco heeft beslist om tegen de hoogste koers van de prijsvork van 30 tot 32 riyal (7,21 tot 7,69 euro) naar de Saoedische beurs te trekken. Dat vernam het persbureau Reuters van drie bronnen. De formele aankondiging van de introductieprijs volgt later op de dag.

De staatsoliemaatschappij verkoopt 1,5 procent van haar aandelen en haalt daarmee een recordbedrag van 25,6 miljard dollar op. Tot nu toe was de beursgang van Alibaba de grootste ooit. De Chinese e-commerecreus haalde vijf jaar geleden 25 miljard dollar op.

Grootste beurswaarde

De introductieprijs van 32 riyal waardeert heel Aramco op 1.710 miljard dollar of 1.555 miljard euro. Dat is veel minder dan de 2.000 miljard dollar waar kroonprins Mohammed bin Salman oorspronkelijk van droomde. Maar het is voldoende om van Aramco de onderneming met de grootste beurswaarde te maken. De oliemaatschappij is de helft meer waard dan Apple, de nummer twee.

De aandelen van Aramco zijn vooral geplaatst bij beleggers uit Saoedi-Arabië en andere landen van het Midden-Oosten, omdat de interesse van beleggers uit de rest van de wereld beperkt was. Buitenlandse beleggers vonden de prijs te hoog, zijn bezorgd over politieke risico's en de geringe transparantie. Daarom werden geplande roadshows in Londen, New York en Azië afgelast.

Bonus

Om een dreigende mislukking van de beursgang te voorkomen trok de kroonprins alle registers open. Particulieren die de aandelen lang bijhouden krijgen een bonus. De banken verstrekten goedkope leningen aan klanten die inschreven op de aandelen en rijke families zouden onder druk zijn gezet om de aandelen te kopen. Veel Saoedische kleine beleggers tekenden in.

Een belangrijke test wordt de start van de handel op de Saoedische beurs. Die is gepland voor later deze maand. Een precieze datum is nog niet bekend.

De beursgang van Aramco kadert in een ambitieus plan om de Saoedische economie te diversifiëren. Riyad wil naast olie andere inkomstenbronnen aanboren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud