'ASMI is de rockster van de chipsector'

ASMI krijgt fanmail van Degroof Petercam. ©VIA BLOOMBERG NEWS

De chipmachinebouwer krijgt fanmail van Degroof Petercam. 'Het marktaandeel klimt flink.'

Degroof Petercam verhoogt het advies voor de ASMI van 'houden' naar 'kopen'. Ook stijgt het koersdoel van de toeleverancier van de chipindustrie naar 160 euro, waardoor het opwaarts potentieel ruim 32 procent bedraagt tegenover de slotkoers van maandag. 

Volgens analist Michael Roeg, die zijn advies aanpast nadat ASMI vorige week zijn prognoses heeft verhoogd, klimt het marktaandeel flink. 'De jongste update suggereert dat ASMI de verkopen van nieuwe machines vorig jaar met 33 procent zag groeien in een markt die volgens de onderzoeksbureaus Gartner en VLSI met 10 tot 15 procent kromp. In juli voorspelden we dat ASMI marktaandeel zou terugwinnen, maar we hebben de omvang onderschat.'

Verdere expansie

De analist denkt dat nog meer expansie mogelijk is voor de 'rockster van de chipsector'. ASMI is goed gesitueerd in de markt voor ALD, een technologie om hoogwaardige chips te produceren. 'ALD omvat naar schatting 10 procent van de Deposition-markt en die laatste is goed voor 25 procent van de totale chipequipmentmarkt. Wij geloven dat ALD op middellange termijn 35 procent van de Deposition-markt zal beheersen. We verwachten dat die nieuwe technologie de oudere deels zal vervangen.'

Roeg stelt dat de verkopen van de groep op middellange termijn kunnen groeien tot 2,9 miljard euro tegenover een verwachte 1,1 miljard in 2019. De bedrijfswinst kan volgens de beurskenner meer dan verdriedubbelen tot 700-750 miljoen euro.

De maker van chipmachines zag in het vierde kwartaal de omzet stijgen tot iets boven 330 miljoen euro. Daarmee overtrof het bedrijf zelfs de meest optimistische analistenverwachting (330 miljoen). Ook met de orders kon de groep positief verrassen. Die kwamen uit op 370 miljoen euro, terwijl ASMI eerder uitging van 290 Ć  310 miljoen.

Het aandeel wint 0,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect