Advertentie
Advertentie

ASMI verhoogt prognose na beter dan verwachte kwartaalcijfers

ASMI zag de omzet en orders boven de lat uitkomen in het eerste kwartaal. ©Anne Vandenbulcke

De chipmachinebouwer ASMI meldt een hoger dan verwachte omzet en orderinstroom. 'Wij verwachten dat 2024 opnieuw een jaar van groei zal zijn', stelt de chipgroep.

Waar chipcollega ASML eerder ontgoochelde met zijn orderboek wist ASMI dinsdag nabeurs boven de lat te scoren. De Nederlandse bouwer van chipmachines kreeg in het eerste kwartaal voor 698 miljoen euro aan nieuwe bestellingen binnen, terwijl de consensus rekende op 678 miljoen.

De onderneming zag de omzet in de eerste drie maanden van 2024 jaar op jaar zakken met 8 procent tot 639 miljoen euro. Hoewel het om een krimp ging, kwam het cijfer wel uit aan de bovenkant van de vooropgestelde prognosevork van 600 tot 640 miljoen euro. De verkopen lagen ook boven de analistenlat van 628 miljoen.

Advertentie

Voorts kwam de brutomarge uit op 52,9 procent, duidelijk hoger dan de 48,3 procent die analisten in de kaarten hadden.

Geleidelijk herstel

'Hoewel de marktcondities nog altijd gemengd zijn, verwachten we een geleidelijk herstel van de verkopen in de rest van het jaar', klinkt het bij de onderneming. 'We voorzien dat de omzet in het tweede kwartaal klimt tot 660 tot 700 miljoen euro.' Eerder dacht ASMI nog dat de omzet in het tweede kwartaal gelijk zou zijn aan het cijfer in de eerste drie maanden van het jaar.

'Voor het tweede halfjaar voorzien we een omzetklim met 10 procent of meer ten opzichte van de eerste jaarhelft', vervolgt de chipgroep. 'Daarmee verwachten we dat 2024 opnieuw een jaar van expansie zal zijn.'

Hoewel de Amsterdamse beurs gesloten is, veert het aandeel op Wall Street ruim 9 procent op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.