Advertentie

ASML bekoort belegger met kwartaalcijfers

Hoofdkantoor ASML ©REUTERS

Winst per aandeel veel hoger dan verwacht.

De producent van chipmachines ASML ziet zijn winst in het eerste kwartaal met 34 procent terugvallen tot 355 miljoen euro. De omzet valt met 2,5 procent terug tot 2,25 miljard euro. De brutomarge komt uit op 41,6 procent. De winst per aandeel is een stuk hoger dan verwacht. Deze komt uit op 1,86 euro, terwijl de consensus op 0,49 euro rekende.

Belangrijker dan de resultaten zijn de vooruitzichten. Voor het tweede kwartaal ziet de groep uit Veldhoven een omzet tussen 2,5 en 2,6 miljard euro. Dat komt perfect overeen met de verwachtingen van analisten. De verwachte brutomarge van 41 tot 42 procent ligt wel onder de verwachting van 42,4 procent.

'De vooruitzichten voor de rest van 2019 blijven onveranderd. We zien de groei versnellen in de loop van het jaar', zegt CEO Peter Winnink.

Analisten positief

ING en Degroof Petercam zijn positief over de kwartaalresultaten. Analist Marc Hesselink van ING is met name enthousiast over de veel sterker dan verwachte winst per aandeel van de chipbakker, omdat deze 75 procent hoger is dan verwacht. De analist zegt verder dat de verwachtingen voor 2019 van het bedrijf in lijn zijn met die van ING. Wel zegt de beurskenner dat er nog onzekerheid is over de grote orders, met name in het segment voor geheugenchips. 

Het advies van ING blijft 'kopen'. Ook het koersdoel blijft op 210 euro.

Ook aandelenkenner Michael Roeg van Degroof Petercam is positief over de cijfers. De resultaten en de verwachtingen voor 2019 zijn in lijn met zijn verwachtingen. De ontwikkeling van de brutomarge was wel nog iets beter dan de analist had verwacht. De aandelenwatcher zegt dat de relatief hoge waardering gerechtvaardigd is door een sterke omzetgroei en ruime marges. Hij behoudt zijn koopadvies en laat het koersdoel onveranderd op een stevige 225 euro.

Ook beleggers zijn blij met de cijfers. Ze duwen ASML 2,5 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud