ASML klopt analistenverwachtingen

©REUTERS

De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML presenteert woensdagochtend een hoger dan verwachte omzet en winst.

Het meest verhandelde aandeel op Euronext, ASML , zag de omzet in het derde kwartaal uitkomen op 4 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een omzet van 3,7 miljard. De brutomarge lag redelijk in lijn van de verwachtingen en kwam uit op 47,5 procent. De winst per aandeel kwam met 2,54 euro ook hoger uit dan de door analisten voorziene 2,24 euro per aandeel. De orders kwamen uit op 2,9 miljard euro, eveneens iets hoger dan de marktverwachting van 2,8 miljard.

De verkopen lagen boven onze verwachtingen.
Peter Wennink
CEO ASML

CEO Peter Wennink is tevreden met de cijfers. 'De verkopen in het derde kwartaal lagen boven onze verwachtingen en de brutomarge was in overeenstemming met wat we voorzagen. We verscheepten tien EUV-systemen en konden 14 systemen opvoeren in onze omzetcijfers voor het derde kwartaal. We hebben geen grote onderbrekingen gezien door de coronapandemie.' EUV-technologie maakt het mogelijk sneller kleinere chips te fabriceren.

Wennink geeft ook een prognose voor het vierde kwartaal. 'We denken tussen 3,6 en 3,8 miljard euro aan omzet te behalen. De brutomarge stijgt naar verwachting tot 50 procent. Daarmee is onze prognose voor 2020 bevestigd.'

2021

De groeiaandrijvers voor de vraag naar chips zijn nog altijd aanwezig.
Peter Wennink
CEO ASML

'Voor 2021 verwachten we een lage dubbelcijferige expansie', vervolgt de CEO. 'Er zijn uiteraard onzekerheden over de macro-omgeving, met de economische impact van het coronavirus en geopolitieke ontwikkelingen. Maar de groeiaandrijvers zijn nog altijd aanwezig met de ontwikkelingen voor 5G, Artificiële Intelligentie (AI) en toenemende computerkracht. Dat drijft de toename in de vraag naar logic- en geheugenchips.' Met 'logic' bedoelt Wennink rekenchips die worden gebruikt bij toepassingen als AI en zelfrijdende auto's.

Dividend en opkoopprogramma

ASML kondigt een interim-dividend aan van 1,20 euro per aandeel. Dat is meer dan de 1,10 eur0 die ING-analist Marc Hesselink voorzag. Aandeelhouders krijgen de winstuitkering op 13 november op hun rekening.

En er is nog goed nieuws voor de aandeelhouders, want de chipmachineproducent herstart vanaf deze week de inkoop van eigen aandelen. In januari kondigde het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan voor 2020 tot 2022 ter waarde van 6 miljard euro, maar in het tweede kwartaal stopte het met de inkoop van eigen aandelen.

Coronaproof

ASML lijkt goed weerbaar tegen de coronacrisis. KBC Securities noemde het onlangs een covidproof aandeel. 'Je zou verwachten dat de vraag naar chips gedreven wordt door de economische groei', zeggen de analisten. Een chipmaker zou dan kwetsbaar zijn in de coronacrisis. 'Maar ASML is de enige aanbieder van de belangrijke EUV-systemen, waarmee hoogwaardige chips vervaardigd worden. We denken dat de uitrol van EUV een sterke aandrijver van de expansie zal zijn tot na het volgende decennium.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud