ASML scoort met goede cijfers

ASML scoort met goede cijfers over het tweede kwartaal. ©REUTERS

Met een brutomarge van 43 procent gaat de Nederlandse chipproducent gezwind boven de lat. Beleggers duwen het aandeel hoger.

De Nederlandse chipproducent ASML presenteert woensdag cijfers boven de verwachtingen. In het tweede kwartaal boekte ASML een winst per aandeel van 1,13 euro. Dit is bijna 19 procent hoger dan de analistenconsensus van 0,95 euro. De nettoverkopen voldeden met 2,57 miljard euro redelijk aan de verwachtingen. Daarnaast meldt het bedrijf dat er voor 2,8 miljard euro aan orders zijn binnengekomen.

Opvallend is ook de brutomarge, die kwartaal op kwartaal met 140 basispunten steeg naar 43 procent. Analisten rekenden op een brutomarge van 41,8 procent. De sterke brutomarge is volgens CEO Peter Wennink toe te schrijven aan de verbetering van de resultaten bij EUV, een nieuwe technologie van het bedrijf:

'Voor de rest van het jaar zien wij verdere zwakte in het geheugensegment, terwijl logic sterker oogt', zegt Wennink.
Peter Wennink
CEO van ASML

Met 'logic' bedoelt Wennink rekenchips die worden gebruikt bij toepassingen als kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto's.

Vooruitzichten

De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn zwak, met lager dan verwachte nettoverkopen en een marge die kleiner is dan waar analisten op rekenden. De vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn dan weer beter en de verwachtingen voor heel 2019 zijn ongewijzigd gebleven.

Analisten

Analist Michael Roeg van Degroof Petercam zegt over de cijfers: 'De mix van goede resultaten in het tweede kwartaal, slechter dan verwachte vooruitzichten voor het derde kwartaal en beter dan verwachte vooruitzichten voor het vierde kwartaal zorgt ervoor dat wij onze verwachtingen grotendeels behouden.'

Ook volgens aandelenanalist Marc Hesselink van ING zal er weinig veranderen aan de consensusverwachtingen. 'De onveranderde verwachtingen voor 2019 compenseren de slechte vooruitzichten van het derde kwartaal' zegt Hesselink.

Het aandeel gaat 4,5 procent hoger. Ook andere Europese chipaandelen gaan hoger. Melexis klimt 0,7 procent, Infineon gaat 0,2 procent hoger, AMS krijgt er 1,8 procent bij en STMicroelectronics gaat 0,6 procent hoger. 

Moeilijke markt

De chipmarkt is op dit moment een lastige markt om in te opereren. Vooral de vraag naar geheugenchips is sterk afgezwakt. Deze chips zitten onder andere verwerkt in smartphones en de vraag naar smartphones heeft een forse knauw gekregen door de oplaaiende handelsoorlogen en de wereldwijde groeivertraging. Doordat ASML machines maakt die chips produceren heeft ook dit bedrijf last van de slabakkende chipmarkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud