Bekende shorter neemt Tesla in het vizier

De levenswandel van Michael Burry werd verfilmd in 'The Big Short'. ©AFP

Michael Burry, de investeerder die wereldfaam verwierf door in 2008 de hypotheekcrisis in de VS te voorspellen, zet nu stevig in op een koersdaling voor Tesla.

De investeerder wiens levenswandel verfilmd werd in de Oscarwinnende prent 'The Big Short' zet een aanzienlijk deel van zijn fortuin in op een koersdaling bij Tesla . Dat schrijft het persagentschap Bloomberg. Michael Burry zat eind maart op ruim 800.000 putopties van Tesla, die hem het recht geven aandelen te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs (zie kader). Berekend op de toenmalige koers zet hij daarmee voor 534 miljoen dollar in op een verdere waardedaling van de elektrische autobouwer.

Tesla bereikte op 1 januari een recordkoers van 883 dollar, maar viel nadien stevig terug. Sinds het jaarbegin boette Tesla 35 procent van zijn waarde in. Topman Elon Musk verloor daarbij zijn pas verworven status als rijkste man op aarde.

'Burry verwoordt met deze positie de scepsis die velen hebben over Tesla', zegt Steve Sosnick, de hoofdstrateeg van Interactive Brokers, aan Bloomberg.

Het is niet geweten wanneer Burry de positie innam en wat hij ervoor betaalde. Het is in ieder geval niet zijn eerste uithaal naar Tesla. Begin december tweette de investeerder dat hij een shortpositie had op Tesla, om de tweet kort nadien te verwijderen. Ook adviseerde hij Musk toen om kapitaal op te halen omdat de koers zich 'op belachelijke niveaus bevond'.

Tesla behaalde in het voorbije kwartaal een recordwinst, omzeilde daarbij een tekort in de chipindustrie, verhoogde de productie en verdiende geld met de bitcoin. Maar analisten struikelen over het feit dat Tesla geen indicatie gaf over het verwachte aantal autoleveringen in 2021.

Hoe werken putopties?

 Een putoptie op een aandeel is een contract dat een belegger het recht geeft een aandeel te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Die contracten stijgen in waarde als de koers van het onderliggende aandeel daalt. Een putoptie is dus een soort verzekering tegen een daling van het onderliggende aandeel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud