Advertentie

Beleggers bestellen massaal een Heineken

©REUTERS

De Nederlandse concurrent doet wat voor 's werelds grootste brouwer AB InBev al geleden is van 2015: het aandeel verkent nieuwe hoogtes.

Zeg wat u wil over Heineken , maar volgens beleggers is die keuze snel gemaakt. Uit de jaarcijfers van de grootste twee bierproducenten ter wereld bleek in februari dat de Nederlanders een prijzenoorlog in Brazilië aan het winnen zijn van de marktleider AB InBev.

De Belgische multinational krimpt er, terwijl de volumes van Heineken dubbelcijferig stijgen. Ook in Azië is de groei voor 's werelds grootste brouwer duidelijk zwakker dan die voor Heineken en het Deense Carlsberg.

Nooit eerder was een aandeel Heineken meer waard dan nu.

Op hetzelfde moment worstelt AB InBev met een massa schulden - ruim 4 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Daardoor moest 's werelds grootste brouwer het dividend halveren en de 'moeder aller schuldherfinancieringen' doorvoeren, terwijl de coupon van Heineken ongestoord kon stijgen na een geslaagd 2018. Op de balans van Heineken staan voor iets meer dan twee keer de ebitda aan schulden.

Recordkoers

Stapels Heineken in een fabriek in Rwanda. ©REUTERS

Het resultaat is dat de koers van Heineken deze week de terugval van eind 2018 helemaal verteerd heeft. Nooit was een aandeel van de Nederlandse brouwer meer waard dan nu. Historisch was AB InBev het duurste aandeel van zijn sector, vanwege het straffe parcours. Maar als we vandaag de beurswaarde delen door de verwachte jaarwinst van 2019 komt die verhouding uit op 17 voor AB InBev en 21 voor Heineken.

Het aandeel van AB InBev moet met ongeveer twee derde stijgen om zijn piekkoers te evenaren. Die dateert alweer van november 2015, nog voor de overname van SABMiller, het toenmalige nummer twee van de wereld.

Analistenfavoriet

Voor die overname tapte AB InBev uit een vaatje verse schulden. Critici vroegen zich destijds al luidop af of het prijskaartje voor SABMiller niet te hoog was, waardoor alle synergievoordelen van de fusie naar de aandeelhouders van SABMiller en niet naar die van AB InBev vloeiden.

Een economische crisis in kernmarkt Brazilië later, blijkt ook nog eens dat de verkoop van Budweiser in de VS al jaren krimpt. Die samenloop van omstandigheden weegt al jaren op de beurskoers, al blijft het aandeel een analistenfavoriet. Twee derde van de specialisten die het aandeel volgen, blijven bij hun koopadvies. Voor Heineken zijn dat er 4 op de 10.

De sectorvolgers kunnen de volumegroei bij Heineken moeilijk negeren. Maar sommige analisten opperen dat de mix van de regio's - veel groei vindt plaats in minder koopkrachtige groeilanden als Brazilië, Zuid-Afrika en China - de winstmarges onder druk kan zetten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud