Beleggers sluiten Douwe Egberts in de armen

Douwe Egberts maakt vrijdag zijn beursgang.

De koffiegroep JDE Peet's, bekend van het merk Douwe Egberts, sloot haar eerste beursdag in Amsterdam vrijdagavond af met een winst van 14 procent.

Vrijdag maakte JDE Peet's, wereldwijd het nummer twee in verpakte koffie en bekend van het merk Douwe Egberts, zijn debuut op de beurs van Amsterdam. De beurskoers opende prompt 10 procent hoger. In de loop van de dag werden de winsten nog groter. Het aandeel sloot af op 35,84 euro, een dagwinst van 13,8 procent. 

De koffiegroep had - ondanks een enorme interesse - eerder op de dag zijn introductieprijs op 31,50 euro gelegd, nog binnen de prijsvork van 30 tot 32,25 euro. Tegen de slotkoers van vrijdag waarderen beleggers het bedrijf op 17 miljard euro. 

2,25 miljard
Opbrengst IPO
JDE Peet's, bekend van het koffiemerk Douwe Egberts, haalde bij de beursgang 2,25 miljard euro op.

Bij de IPO werden 22 miljoen nieuwe aandelen verkocht, wat ongeveer 700 miljoen euro oplevert. Acorn Holdings, een bedrijf van JAB Holding, verkocht 39,5 miljoen bestaande aandelen en Mondelez Coffee deed 9,7 miljoen aandelen van de hand. Daardoor komt de opbrengst uit bestaande aandelen uit op 1,55 miljard euro, zodat de totale omvang van de operatie 2,25 miljard euro bedraagt. Daarmee gaat het om de grootste Europese beursintroductie sinds de IPO van Knorr-Bremse, een maker van remsystemen, in oktober 2018. De onderneming zal dan ook snel in de AEX-beursindex komen.

Soros

Het bedrijf wendt de opgehaalde 700 miljoen aan om de schulden terug te dringen en om overnames te doen. Een van de nieuwe investeerders is Quantum Partners, het fonds van de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros.

Tegen 17 miljard euro noteert JDE Peet's volgens de begeleidende bankiers nog zowat 15 procent goedkoper dan concurrent Nestlé (Nespresso, Nescafé). Nestlé noteert tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 24. Een korting is logisch: Nestlé is veruit de grootste koffiespeler. JDE Peet's wil charmeren als dividendaandeel. Het belooft jaarlijks 50 à 60 procent van de winst uit te keren in de vorm van een dividend.

Volgens analist Nico Inberg van de beleggerssite IEX gaat de vergelijking met Nestlé niet helemaal op. 'Nestlé zit niet alleen in koffie en thee. Het heeft bijvoorbeeld ook een groot belang in het cosmeticabedrijf L'Oréal dat veel waard is. Ik zou het zelf eerder vergelijken met Unilever, dan moet een koers-winstverhouding van ongeveer 20 wel kunnen.'  

Degelijk 

Volgens Inberg is er veel vraag naar een aandeel als JDE Peet's. 'Beleggers willen graag een defensief en inzichtelijk bedrijf met een mooi dividend. Hun business, koffie en thee verkopen, is voor iedereen duidelijk en is daarnaast niet gevoelig aan de conjunctuur. Zelfs in deze tijden zien we dat de consumptie van koffie en thee niet afneemt. De coronacrisis speelt de onderneming zelfs in de kaart, want er wordt nu thuis meer koffie gedronken dan op kantoor. De koffie voor thuisgebruik levert de groep aan via de supermarkten, waar ze een sterkere positie hebben.'

De analist denkt dat de schuldgraad van 3,6 keer de brutobedrijfswinst geen probleem is voor JDE. 'De schuld is aan de hoge kant maar dat is bij dit bedrijf niet zo erg omdat het een zeer stabiele cashflow heeft. Daarbij geeft het hefboomeffect, een gevolg van de hogere schuld, de winst een zetje. Zeker bij de huidige lage rentes baart me dat geen zorgen. Het wordt natuurlijk een ander verhaal mocht de rente plots stevig stijgen.'

Inberg ziet de schuld van JDE verder dalen. 'Het bedrijf belooft de schuldgraad de komende tijd verder af te bouwen tot een ratio onder de 3 en dat kan ook uit de stabiele kasstromen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud