Beleggers vragen kortere handelsdag Londense beurs

Een man met een masker loopt langs het gebouw van de beurs van Londen. ©EPA

Een vermindering van het aantal handelsuren zou volgens beleggers de liquiditeit van de Britse aandelenmarkt bevorderen.

Beleggers kunnen nu op de beurs van Londen aandelen verhandelen van 8 uur tot 16.30 uur lokale tijd. Londen heeft net als de beurzen op het Europese vasteland een langere handelsdag dan de beurzen van New York en Tokio. Daarom heeft de London Stock Exchange aan beleggers gevraagd of een aanpassing van de handelsuren wenselijk is.

De meerderheid van de 140 respondenten zegt dat langere handelsuren niet bevorderlijk zijn voor de liquiditeit. Die overtuiging leeft het meest bij vermogensbeheerders, banken en makelaars. Bij beleggers die handelen voor eigen rekening, marktmakers en particuliere beleggers zijn de meningen verdeeld.

Diversiteit

Omgekeerd geloven de meeste beleggers dat een kortere handelsdag de liquiditeit zou verbeteren. Ze denken ook dat een vermindering van het aantal handelsuren zou bijdragen tot meer genderdiversiteit en welzijn. De meeste beleggers verkiezen een handelsdag van 9 tot 16 uur. Anderen zijn voorstander van handel van 9 tot 16.30 uur of van 9.30 tot 16.30 uur. 

De grote meerderheid wil de handelsuren harmoniseren met die van andere Europese beurzen. Ze wil zo voorkomen dat een deel van de handel verhuist van Londen naar bijvoorbeeld Frankfurt of de pan-Europese beurs Euronext. Beleggers vinden het belangrijker dat de handelsuren gedeeltelijk overlappen met die van de VS dan met die van Aziatische markten.

Ook de beurzen op het Europese vasteland bekijken of een aanpassing van de handelsuren wenselijk is. De beurs van Londen plant geen aanpassing van haar handelsdag zolang de denkoefening van de andere Europese markten niet is afgerond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud