M/V van de dag

Beleggersheldin Cathie Wood loopt schrammetje op

Cathie Wood tijdens een virtuele conferentie over cryptomunten in februari. ©Bloomberg

Cathie Wood is een beleggersheldin die met haar vlaggenschip ARK de wereld veroverde. Maar door de recente klappen in de techsector loopt die heldenstatus nu wel een schrammetje op.

Cathie Wood is een van de invloedrijkste vrouwen ter wereld. De 65-jarige Californische richtte in 2014 ARK Investment Managers op, nadat ze 30 jaar in loondienst van de fondsensector had gewerkt. ARK is een knipoog naar de ark van het verbond, de sterbeheerder is diep gelovig. Daarnaast is het een acroniem voor Active Research Knowledge. Dat vat de filosofie van Wood goed samen: goed je huiswerk maken en daar vervolgens stevig op inzetten.

De afgelopen twee weken moest het vlaggenschip van Wood een vijfde van zijn waarde inleveren.

De financiële specialiste zegt dat haar vader, een ingenieur met een interesse in beleggen, haar heeft gemotiveerd om economie te studeren aan de Universiteit van Zuid-Californië. Mede dankzij haar vader is ze bezeten geraakt door zowel beleggen als de 'disruptieve' technologieën waarin ze belegt.

Zo deed Wood een succesvolle vroege gok op de elektrische autobouwer Tesla op een moment dat de rest van Wall Street sceptisch toekeek. Die berekende gok promoveerde ARK én Wood in 2020 tot het sterrendom. Een ander voorbeeld is de betaaldienst Square, het 'andere bedrijf' van Jack Dorsey - hij is ook CEO van Twitter - met wie ze een rotsvast geloof in cryptomunten als de bitcoin deelt.

Beleggers verkopen hun groeiaandelen nu steeds meer tekenen van inflatie de kop opsteken.

Haar vlaggenschip is het ARK Innovation Fund (ticker: ARKK). Dat is een razendpopulaire ETF - een fonds dat zoals een aandeel continu met één muisklik gekocht of verkocht kan worden - die 19,8 miljard dollar onder beheer heeft. Maar de ETF heeft inmiddels wel wat van zijn sterrenstatus verloren. De afgelopen twee weken moest het fonds een vijfde van zijn waarde inleveren. Sinds de piek in februari noteert het vlaggenschip al meer dan 33 procent lager.

De recente stevige neerwaartse druk op het fonds komt nu beleggers en masse techaandelen - waar de ETF propvol van zit - in de ramsj gooien. Beleggers verkopen hun groeiaandelen nu steeds meer tekenen van inflatie de kop opsteken. De markten vrezen dat die hogere inflatie uitmondt in hogere beleidsrentes na jaren van extreem soepel geldbeleid van centrale banken.

Hogere rentes hebben tot gevolg dat de huidige waarde van toekomstige winsten daalt. Techbedrijven zijn daar gevoelig voor omdat een groot deel van hun waardering stoelt op die hoge verwachte winsten.

Toch mogen beleggers die vorig jaar maart instapten - op het dieptepunt van de coronacrisis - niet klagen. Die zagen de waarde van hun investering meer dan verdrievoudigen. De recente dalingen zijn dus slechts een schrammetje op de sterrenstatus van Wood.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud