Bernstein: 'Koers Ahold Delhaize te ver opgelopen'

Een Albert Heijn-winkel in Eindhoven. ©REUTERS

De Belgische retailanalist van het beurshuis Bernstein slikt zijn koopadvies voor Ahold Delhaize in. 'Het aandeel kent de hoogste waardering sinds de fusie in 2016.'

De Belg Bruno Monteyne volgt voor het Amerikaanse Bernstein vanuit Londen de Europese retailaandelen op.

Monteyne verlaagt vandaag het advies voor Ahold Delhaize van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel blijft stabiel op 25,2 euro. 'Tegen 14 keer de winst kent Ahold Delhaize de hoogste waardering sinds de fusie van Ahold en Delhaize in 2016. Het aandeel noteert ook 20 procent duurder dan de Amerikaanse sectorgenoot Kroger. We vinden dat Ahold Delhaize het verdient om tegen een premie te noteren, maar we weten ook dat één minder kwartaal voldoende is om de waardering fors te doen terugvallen.' Monteyne gelooft op termijn overigens dat Ahold Delhaize zal fuseren met Kroger.

Ahold Delhaize noteert 20 procent duurder dan de Amerikaanse sectorgenoot Kroger.
Bruno Monteyne
Analist Bernstein

De analist merkt verder op dat Ahold Delhaize nog geen nieuwe inkopen van eigen aandelen heeft aangekondigd. Monteyne gaat in zijn model uit van 1 miljard euro aan aandeleninkopen in 2020. 'Ahold Delhaize heeft de publicatie van de kwartaalcijfers op 6 november niet aangegrepen om nieuwe inkopen aan te kondigen. We gaan er nu vanuit dat de groep dat voor kerst zal doen.' Monteyne verwacht een stevige terugval van de koers als zo'n aankondiging in de komende weken uitblijft. 'Een dergelijke aankondiging is door de markt verrekend', klinkt het.

Conclusie: Monteyne heeft lof voor het trackrecord van Ahold Delhaize, maar verse aankopen vindt hij op dit moment geen goed idee meer. Binnen de sector geeft Monteyne wel een koopadvies aan de Britse supermarktketen Tesco . 'Tesco heeft het moeilijk gehad, maar is vandaag competitief sterk en kent een veel interessantere waardering.'

Colruyt zit niet in het universum van Bernstein. 'Ik heb de opvolging overwogen, maar ze maken het analisten niet erg gemakkelijk', besluit Monteyne.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud