Beste Brusselse beursdag in meer dan zeven maanden

©BELGA

De beurzen schieten hoger na positieve vaccinresultaten van Pfizer en BioNTech. Beleggers waren al goedgeluimd door de verkiezingsoverwinning van Joe Biden.

Pfizer en BioNTech maakten maandagmiddag bekend dat hun vaccin tegen het coronavirus voor meer dan 90 procent effectief is in de bescherming tegen het coronavirus. Het nieuws doet beleggers massaal naar de koopknop grijpen.

Stormloop op brokers

De Belgische brokers werden maandag overspoeld met beursorders zodra het vaccinnieuws bekend raakte. 'In de vroege namiddag leidde dat tot een kortstondige vertraging in de orderverwerking gezien de uitzonderlijk hoge volumes', meldde KBC Bolero. Binck zag ruim dubbel zoveel transacties (+140%) als in de voorbije dagen en weken. 'Maar er waren meer verkooptransacties dan aankooptransacties', zegt Binck. In de VS gaf de Amerikaanse broker Charles Schwab op Twitter toe technische problemen te ondervinden door de stormloop. Sommige gebruikers slaagden er niet in om in te loggen bij Charles Schwab.

De Bel20 schoot 6,4 procent hoger. Dat is de beste dag sinds 24 maart. In Brussel wonnen de bierbrouwer AB InBev , de bank KBC en de bouw - en baggergroep CFE meer dan 10 procent. Het zijn niet toevallig aandelen die eerder fors geleden hebben onder de impact van het coronavirus op de wereldeconomie.

De beurzen waren de dag al hoger begonnen nadat Joe Biden afgelopen weekend door de Amerikaanse media werd uitgeroepen tot nieuwe president. Met Biden als president zakken de risico's op een handelsoorlog tussen de VS en Europa. 'Het goede nieuws valt samen. De onzekerheid over de presidentsverkiezingen is weg, en we krijgen meer zekerheid over het succesvol bestrijden van Covid-19', zegt Patrick Casselman, strateeg van BNP Paribas Fortis .

'Verlaat het huis'-aandelen

Het goede nieuws valt samen. De onzekerheid over de presidentsverkiezingen is weg, en we krijgen meer zekerheid over het succesvol bestrijden van covid.
Patrick Casselman
Strateeg van BNP Paribas Fortis

'Nu de verkiezingen voorbij zijn, gaat alle aandacht naar vaccinnieuws. Hoe beter dat vaccinnieuws, hoe beter de vooruitzichten voor de wereldeconomie', voegen de strategen van Goldman Sachs eraan toe. In oktober voorspelde het IMF een herstel voor de wereldeconomie in 2021 van 5,2 procent, na een verwachte krimp van 4,4 procent dit jaar. Als Pfizer en co. erin slagen om het vaccin op grote schaal toe te dienen, dan kunnen de coronamaatregelen sneller dan verwacht worden afgebouwd. De gevolgen voor de economische vooruitzichten laten zich raden.

Een blik op de beurzen leert dat beleggers maandag massaal inzetten op een normalisering van de economie. In Europa zijn de banken (+12%), energie-aandelen (+10%) en verzekeraars (+9%) de grootste stijgers van de dag. De Franse vliegtuigmaatschappij Air France-KLM is op slag ruim een kwart meer waard, de verhuurder van winkelpanden Klépierre schiet ruim 30 procent hoger.

In Brussel wordt de bioscoopuitbater Kinepolis ruim een vijfde meer waard. Barco , een leverancier aan bioscoopketens, spurtte 24 procent hoger. Eurocommercial , de eigenaar van Woluwe Shopping, ging 22 procent hoger.

Volgens de strategen van Citigroup breekt een gunstige periode aan voor zulke 'verlaat het huis'-aandelen. De thuisblijfaandelen zoals Netflix en Amazon waarin beleggers dit jaar massaal gevlucht zijn, krijgen klappen. Dat zien we ook in Brussel waar Bpost 3 procent lager gaat, en Colruyt bijna 4 procent verliest.

Wall Street

Op Wall Street was dezelfde rotatie merkbaar. De Dow Jones sloot 3 procent hoger. De Nasdaq Compositie verloor onder druk van thuisblijfaandelen als Netflix en Amazon echter 1,5 procent.

Casselman schaart zich achter de rotatie. 'Het herstelpotentieel over de volgende 12 maanden zit bij de cyclische aandelen, zoals auto's en industrie. Ik zou nu wel even wachten op een correctie, want de voorbije dagen gaat het wel heel hard. Voor alle duidelijkheid: de markten gingen er in hun basisscenario vanuit dat er een vaccin zou komen en dat de wereldeconomie zou heropenen in de loop van 2021. De reactie van de beurzen is daarom wat spectaculairder dan ik had verwacht.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud