Beursgang kan Coolblue op 5 miljard euro waarderen

Coolblue kan dit jaar voor een van de hotste IPO's in Nederland tekenen. ©coolblue

Coolblue timmert aan een beursgang om mee te surfen op de grote beleggersinteresse in bedrijven uit de platformeconomie. Analisten mikken voor de elektronicawebwinkel op een waardering rond 5 miljard euro.

'Op deze ijskoude en blauwe dag wil ik jullie vertellen dat we heel hard aan het nadenken zijn om Coolblue naar de beurs te brengen.' Met die videoboodschap maakte oprichter Pieter Zwart de beursplannen van Coolblue wereldkundig.

Pieter Zwart kondigt de beursplannen van Coolblue aan via YouTube.

De ondernemer richtte Coolbue op in 1999 samen met twee vrienden. Sindsdien groeide de e-tailer uit tot de grootste webwinkel in Nederland en België, na Bol.com. Zwart kocht zijn medeoprichters uit in 2019 en heeft 51 procent van de aandelen in handen.

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL heeft de overige 49 procent van de aandelen in bezit. HAL bevestigt dat een beursgang in Amsterdam nog dit jaar kan plaatsvinden 'afhankelijk van marktevoluties'. Het is niet duidelijk in hoeverre Zwart en HAL bij een beursgang zouden cashen op hun posities.

Cijfers

De webwinkel publiceerde woensdag cijfers. Hij zag zijn omzet vorig jaar stijgen van 1,5 naar 2 miljard euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde ruim (+136%) naar 114 miljoen euro wat een brutomarge geeft van 5,7 procent. Coolblue profiteerde sterk van de coronapandemie en zette daar ook stevig op in met de lancering van zogenaamde 'thuiswerkwinkels', een online formule voor bedrijven die hun thuiswerkend personeel van kantoormateriaal willen voorzien.

Coolblue bewandelde in 2020 nog nieuwe paden. Door de uitbreiding van zijn fietsbezorgnetwerk worden nu in 20 steden pakjes per (bak)fiets geleverd. Coolblue betrad ook een derde markt, Duitsland met een eigen bezorgnetwerk. Het werd ook actief in de verkoop en de plaatsing van elektrische laadpalen. Daarnaast heeft het bedrijf op ruim 2.000 daken zonnepanelen geïnstalleerd en wil het onder 'Coolblue Energy' in Nederland stroom en gas leveren. Ook de keuze voor aanvullende fysieke winkels mag tegendraads heten. Sinds vorig jaar kunnen klanten terecht in Hasselt en in de flagshipstore in Brussel. In België heeft Coolblue nu al vijf winkels, en dit jaar staan twee openingen gepland.

Zalando

Analisten zien de beursgang van Coolblue als een logische zet wegens de grote beleggersinteresse in e-commercebedrijven. In september tekende The Hut Group, een onlinespeler in beautyspullen, voor de grootste beursgang van het jaar in Londen. De participatie van de Boëlholding Sofina ving daarmee een waardering van 5,8 miljard euro.

'Als we kijken naar andere spelers als Zalando, waarderen we Coolblue ruwweg op 2 à 2,5 keer de omzet', zegt KBCS-analist Michiel Declercq. Een beursgang kan Coolblue volgens die inschatting op 4 à 5 miljard euro waarderen.

Beursgang Coolblue kers op de taart van HAL

Aandeelhouder HAL, wiens belang in Coolblue zowat 2 miljard euro waard zou zijn, knalt hoger op het nieuws. De investeringsmaatschappij is donderdag met een koerswinst van 6 procent bij de sterkste stijgers op de beurs van Amsterdam.

HAL is ook eigenaar van de Nederlandse zakenkrant FD en heeft participaties in olieterminaluitbater VOPAK en baggeraars SBM Offshore en Boskalis. Daarnaast heeft het een meerderheidsparticipatie in Grandvision (Pearle, EyeWish). Die brillenketen wordt binnenkort allicht voor 7,2 miljard euro ingelijfd door de Italiaanse holding EssilorLuxotica na een woelig overnameproces. HAL zou na die deal sowieso al bulken van de cash en krijgt daar door de beursgang van Coolblue mogelijk nog een stevige kers op de taart.

In beurskringen wordt luidop gespeculeerd wat HAL, genoemd naar de historische scheeprsroute Holland America Line, met die oorlogskas zal aanvangen. Een beursexit van Boskalis, wiens beurskoers in de jongste jaren stevig terugviel, behoort daar tot de geruchten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud