Beurswaarde Apple stijgt door naar 2.130 miljard dollar

©AFP

Wall Street sloot vrijdag mooi hoger af. Apple was de ster van de dag met een dagwinst boven 5 procent.

De Amerikaanse beurzen openden met verlies, maar sloten mooi hoger. De Dow Jones klom 0,7 procent in de plus. De Nasdaq en de S&P500 sloten af op een nieuw slotrecord.

De trekker van dienst was zwaargewicht Apple met een dagwinst boven 5 procent. Ging de techreus woensdag nog boven 2.000 miljard dollar beurswaarde, dan zitten we nu al aan 2.130 miljard dollar. Het aandeel snuffelt met de kaap van 500 dollar. Eind deze maand komt er een 4-voor-1 aandelensplit.

Deere

De producent van landbouwmachines John Deere won 4,3 procent tot een recordhoogte na topcijfers over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Kostenbesparingen en stabiliserende landbouwomzetten stutten het resultaat van de producent van landbouwmachines. Deere zet een winst per aandeel neer van 2,57 dollar. Dat is een daling met 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar wel ruim dubbel zoveel als de 1,25 dollar die analisten verwacht hadden.

Voor het volledige boekjaar verhoogt Deere zijn omzet- en winstverwachting. Het verwacht een wereldwijde omzetdaling van 10 procent voor tractoren en landbouwmachines, maar is daarmee opvallend positiever dan bij een vorige prognose in mei. De winst zou op 2,25 miljard dollar uitkomen, schat Deere. Eerder voorspelde het bedrijf uit Illinois tussen 1,6 miljard en 2 miljard dollar winst te boeken.

Het aandeel ging sinds begin dit jaar al ruim 15 procent hoger. Daarmee doet de groep het veel beter dan de andere machinebouwers in de S&P500, want die zitten gemiddeld op een jaarverlies van 3 procent.

Uber en Lyft

Een paar dagen geleden meldden we dat de taxi-apps Uber en Lyft dreigden hun werkzaamheden neer te leggen in de Amerikaanse staat Californië, omdat ze hun rijders niet wilden registreren als werknemers. Initieel moesten de twee taxibedrijven van het gerecht voor vrijdag hun rijders als werknemers aanmelden, waarop zowel Uber als Lyft reageerde dat het zijn activiteiten zou staken.

Door een speciale noodmaatregel van het gerecht mogen de taxidiensten toch doorgaan zonder hun rijders als werknemers te behandelen tot het moment dat de rechtbank beslist over het beroep dat de Uber en Lyft hebben ingediend.

Ondanks het goede nieuws stonden de twee concurrenten wel in het rood. Uber verloor 1,9 procent en Lyft moest zelfs 2,9 procent inleveren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud