Nasdaq sluit wederom lager

©REUTERS

Wall Street stond er gemengd bij. Techaandelen kregen de wind van voren terwijl de oude economie floreerde. Beyond Meat ziet de vraag naar nepburgers dalen. De partner van Pfizer had goed vaccinnieuws.

Terwijl de Europese beurzen eensgezind hoger gingen, was het sentiment op de Amerikaanse beurzen gemengd. De Dow Jones klom 0,9 procent terwijl de S&P500 0,1 procent inleverde.

Knapt de Nasdaq-zeepbel? | Bull, Bear & Bas

De pineut was echter - wederom - de Nasdaq met een verlies van 1,4 procent. Ook maandag moest de graadmeter inleveren nadat bekend was geworden dat er een zeer performant coronavaccin zit aan te komen. Mogelijk ontsnapt wat lucht uit de techaandelen nu een versnelde terugkeer naar normaal weer mogelijk lijkt (zie video).

Beyond Meat

Beyond Meat ging met 17 procent onderuit. De Amerikaanse producent van vleesvervangers maakte maandagavond zwaar tegenvallende kwartaalresultaten bekend.

De omzet groeide licht, met 2,7 procent, in het derde kwartaal tot 94,4 miljoen dollar. Daarmee ging Beyond Meat zwaar onder de lat door: analisten hadden gemiddeld op een omzetcijfer van 132,81 miljoen dollar gerekend.

De vraag naar vleesvervangers in restaurants en winkels, die bij het begin van de coronacrisis was toegenomen, verzwakte in de driemaandenperiode tot 26 september. Beyond Meat realiseert zowat de helft van zijn omzet bij restaurantketens als Dunkin Donuts en Subway, die heel wat zaken sloten en hun menukaart beperkten. Hogere kosten resulteerden in een nettoverlies van 19,3 miljoen dollar. Een jaar eerder was er nog 4,1 miljoen dollar winst.

Het aandeel Beyond Meat sloot maandag al 4 procent lager door de beslissing van McDonald’s om een nieuw plantaardig alternatief te lanceren onder de naam McPlant.

Het bedrijf heeft verder zijn prognose opgeschort. Het zegt niet in staat te zijn de impact van de coronacrisis op zijn activiteiten voor de rest van het jaar in te schatten.

Pfizer

BioNTech , de Duitse partner van de farmareus Pfizer , zegt dat de eerste aanvraag tot toelating door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond (FDA) mogelijk volgende week al kan indienen. Maandag kondigden de twee aan dat ze een zeer performant coronavaccin hebben ontwikkeld. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin negen op de tien ingeënte proefpersonen beschermt tegen een infectie met het virus.

Het biotechbedrijf liet dat weten bij het publiceren van de kwartaalcijfers. Het bedrijf draaide in het derde kwartaal een verliest van 351 miljoen euro nadat de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling waren verdriedubbeld tot 227,7 miljoen euro omdat het werk met Pfizer aan het coronavaccin versnelde in de drie maanden tot september.

Beleggers namen dinsdag toch wat winst op Pfizer dat 1,2 procent lager ging. BioNTech sloot 7,6 procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud