Biden zet Wall Street op verlies

Joe Biden tijdens een toespraak op een klimaattop. ©AFP

Een uitgelekt plan voor een hogere meerwaardebelasting bij rijke Amerikanen viel slecht op de Amerikaanse beurzen.

De Dow Jones sloot af met een verlies van 0,9 procent. De Nasdaq Composite verloor eveneens 0,9 procent.

De Amerikaanse beurzen waren nochtans licht hoger geopend, maar een uitgelekt belastingvoorstel van president Joe Biden valt slecht. Volgens bronnen bij Bloomberg wil Biden voor rijke mensen een meerwaardetaks invoeren van 39,6 procent. Biden viseert daarbij Amerikanen met een jaarsalaris van minstens 1 miljoen dollar. Momenteel betalen zij een meerwaardetaks van 20 procent. Samen met een andere bestaande taks op beleggingen, komt de totale meerwaardetaks uit op 43,4 procent.

Volgens handelaars hebben sommige beleggers na het Bloomberg-bericht - om klokslag 19 uur Belgische tijd - aandelen verkocht, in de redenering een meerwaardetaks voor te zijn. Het Witte Huis heeft niet gereageerd op de berichten.

Biogen

Bij de individuele aandelen stond het biofarmabedrijf Biogen in de kijker. Biogen boekte in het eerste kwartaal 71 procent minder winst dan een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 410,2 miljoen dollar tegen 1,4 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2020. Per aandeel was er een terugval van 8,08 naar 2,69 dollar. De omzet kromp van 3,53 miljard naar 2,69 miljard dollar.

De boosdoener is vooral het MS-middel Tecfidera, dat te maken kreeg met forse concurrentie van goedkopere generieken. De verkoop van Tecfidera halveerde ruimschoots in het eerste kwartaal naar 479,3 miljoen. Toch was dat iets beter dan analisten hadden gevreesd. Biogen trekt zijn winstprognose voor het hele jaar op van 17 à 18,5 dollar per aandeel naar 17,5 à 19 dollar per aandeel. Het bedrijf rekent er daarbij op dat het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA het licht op groen zal zetten voor zijn alzheimermiddel.

Biogen verloor 4 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud