Advertentie

Big tech leidt herstel op Wall Street

©Bloomberg

De Amerikaanse beurzen veerden op. Vooral grote techaandelen spurtten hoger. Netflix won stevig terrein.

De graadmeters in New York sloten met winst. De Dow Jones won 0,3 procent en de techbeurs Nasdaq klom zelfs 1 procent. Eerder op de dag noteerde die laatste graadmeter nog ruim 2 procent in de plus.

De Amerikaanse beurzen herstelden dus wat van de opdoffer van woensdagavond. Beleggers schrokken van uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in het Amerikaanse Congres. Yellen zei dat de overheid niet overweegt de limiet van 250.000 dollar voor het depositogarantiestelsel te verhogen. Dat veroorzaakte nieuwe onrust in de bankensector.

In haar voorbereide speech voor het Huis van Afgevaardigden leek ze haar toon te matigen door te zeggen dat de overheid bereid is tot bijkomende maatregelen voor deposito's als die nodig zijn.

Toch zit het beleggers in bankaandelen niet helemaal lekker. De Amerikaanse bankindex KBW zakte met nog eens 2,4 procent. Daarbij zakte ook de Amerikaanse tienjaarsrente - na een val met 20 basispunten op woensdag - nog eens met 4 basispunten tot 3,39 procent.

De zakkende rente is koren op de molen van de technologiebedrijven, waarvan de waardering vooral gestoeld is op toekomstige winsten. Een lagere rente stuwt de huidige waarde van die winsten in de toekomst.

De techreuzen vormen een soort schuilkelder voor de bankencrisis dankzij hun grote cashbergen.

Met name de grote technologiebedrijven profiteerden donderdag. Microsoft , Meta en Alphabet stegen zo'n 2 procent. Beleggers zien nog een ander voordeel in big tech. Die mastodonten vormen ook een soort schuilkelder voor de bankencrisis dankzij hun grote cashbergen. Daardoor kunnen ze een periode met een slecht financieringsklimaat eenvoudig overbruggen.

Netflix

Netflix won 9 procent na berichten dat de koning van het comakijken succes boekt met het goedkopere abonnement dat advertenties bevat. het persagentschap Bloomberg zei zondag al dat de goedkopere dienst meer dan 1 miljoen gebruikers had na slechts twee maanden sinds de lancering. Het zou ook de vooropgestelde verwachtingen die het gaf aan adverteerders hebben behaald. Bloomberg baseerde zich op bronnen bij Netflix.

390 dollar
KOERSDOEL NETFLIX
JPMorgan heeft een koopadvies en koersdoel voor Netflix van 390 dollar. Dat biedt zo'n 20 procent opwaarts potentieel.

De onderneming zegt zelf dat de goedkopere versie met advertenties niet zorgt voor een uitstroom bij de duurdere abonnementen. De abonnees van de advertentieversie zouden vooral nieuwe gebruikers zijn.

Nieuws dat Netflix zijn gamingaanbod uitbreidt, ondersteunt de koers verder. Het zou voor eind dit jaar 95 spellen beschikbaar stellen. Nu heeft het zo'n 55 spellen.

En dan is er ook nog de herhaling van het koopadvies van JPMorgan, waarbij de zakenbank het koersdoel van 390 dollar laat staan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.