Bitcoin kent slechtste week sinds maart

©REUTERS

De digimunt verloor in de voorbije week een vijfde van zijn waarde. De zwakte roept vragen op over zijn doeltreffendheid van bitcoin als waardebescherming tegen inflatie, een belangrijk argument bij voorstanders.

De rally van bitcoin botst opnieuw op een stevige verkeersdrempel. De grootste cryptocurrency ter wereld kende zijn grootste weekdaling in bijna een jaar. Hij zakte deze week met 20 procent, de grootste klap sinds de beurspaniek in maart. De munt, die vorig weekend nog met 60.000 dollar flirtte, noteert nu rond 45.000 dollar.

De bredere Bloomberg Galaxy Crypto index, die naast bitcoin ook de munt ether en nog drie andere cryptomunten volgt, moest sinds afgelopen weekend 23 procent inleveren.

Het is een markt die belachelijk werd overkocht. En dat zal in de niet al te verre toekomst waarschijnlijk nog vaker het geval zijn.
Craig Erlam
Analist Oanda

De correctie voor bitcoin komt in een periode van algemene marktvolatiliteit op de wereldbeurzen. Een sterke opflakkering van de langetermijnrentes dwingt traders om hun posities tegen het licht te houden en af te stemmen op een hogere inflatie. Dat zorgt voor stevige verkoopsdruk op technologie-aandelen. Tesla leverde in de voorbije week 11 procent in.

'Risicovolle activa krijgen momenteel een klap. We zien techaandelen slippen en cryptovaluta volgen, zegt Vijay Ayyar, hoofd van Asia Pacific voor cryptocurrency exchange Luno in Singapore. 'De dollar wordt sterker, wat een goede indicatie is om een verdere ​​daling van bitcoin en andere crypto's te verwachten'.

De zwakte van bitcoin in het licht van de huidige marktschommelingen, roept vragen op over zijn doeltreffendheid als waardebescherming tegen inflatie, een belangrijk argument onder voorstanders van de digimunt.

Zware verkopen in de Grayscale Bitcoin Trust, 's werelds grootste bitcoinfonds, en het aflopen van bitcoinopties dragen bij aan de volatiliteit. Enkele prominente stemmen in de financiële wereld wogen deze week ook op de digimunt. Elon Musk, CEO van Tesla, zei vorig weekend dat de prijzen 'hoog lijken', wat een eerste katalysator leek te vormen voor de scherpe koersdaling.

Cathie Wood, de beheerder van Ark Investment Management zei later in een interview dat ze 'erg positief was over Bitcoin', maar maakte niet bekend of Ark een aankoop had gedaan. Eerder deze week zei Bill Gates zei dat hij geen fan was van bitcoin. Minister van Financiën Janet Yellen zei dan weer dat het token een 'uiterst inefficiënte manier was om transacties uit te voeren'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud