Bloedbad op Wall Street: Dow sluit 4,4 procent lager

Beleggers gooien hun aandelen in de ramsj uit angst voor het coronavirus. ©AFP

New York daverde op zijn grondvesten door het coronavirus. De beurzen sloten met het grootste dagverlies sinds augustus 2011.

De Amerikaanse beurzen sloten zeer diep in het rood. De Dow Jones verloor 4,4 procent, ofwel 1.190 punten.

De beurzen in New York leken bepaald niet gerustgesteld door de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei woensdag dat het risico voor Amerikanen om het coronavirus te krijgen 'heel, heel erg laag' is. Volgens Trump komt het vooral door de media dat de beurzen lager gaan en dat mensen zo bang zijn voor het virus.

Volgens Johns Hopkins University is het aantal besmettingen buiten China opgelopen naar 4.051. Er zouden 169 doden zijn buiten de Volksrepubliek. 

Microsoft

Corona is ook een bron van zorgen bij beleggers, omdat steeds meer bedrijven vrezen voor problemen in hun aanvoerketens. Woensdagavond kwam ook Microsoft met een waarschuwing. De softwaregigant liet weten dat de afdeling 'More Personal Computing' de omzetprognose van 10,75 à 11,15 miljard dollar niet zal halen. De aanvoerketen komt weer op gang, maar wel trager dan het bedrijf eerder had gepland.

De waarschuwing is opvallend omdat de waarde van het aandeel vooral gestoeld is op onzichtbare waarden als merknamen en software en niet op 'fysieke' fabrieken. Maar de afdeling 'More Personal Computing' omvat ook de 'hardware' van de multinational, zoals de Xbox-spelconsole, de Surface-tablet en 'klassieke' Windows-softwarepakketten. En die zijn wel degelijk getroffen: 'De productie van Windows en Surface is sterker getroffen dan we dachten', erkent CEO Satya Nadella. 'De logistieke keten keert trager dan verwacht terug naar normaal.'

Microsoft denderde 7 procent lager.

Chipmakers

Ook chipmakers die processoren maken voor computers en apparaten die gebruikmaken van de software van Microsoft gingen lager na de waarschuwing van de softwarereus. Intel zakte 6,4 procent, Nvidia  5,6 procent, Advanced Micro Devices  7,3 procent en Micron Technology  3,4 procent.

Tesla

De autobouwer Tesla crashte met meer dan 12,8 procent verlies. Het was de zoveelste dag van stevig verlies op een rij. Het lijkt erop dat beleggers hun winst nemen na de extreme koerswinsten sinds begin januari. Een week geleden noteerde het aandeel nog tegen het dubbele van de koers op 1 januari. Of zoals de Amerikanen zeggen: 'The bigger they are, the harder they fall'.

Behalve winstnemingen speelde ook slecht nieuws het aandeel parten. Het aantal nieuw ingeschreven Tesla's daalde in China met 46 procent in de eerste maand van het jaar. De oorzaak zal u niet verrassen: het coronavirus.

Teladoc

Het aandeel Teladoc stormde ruim 15,7 procent hoger. Het bedrijf maakt het mogelijk om online met een dokter te spreken en sluit daarvoor contracten met grote bedrijven en verzekeraars. Over het vierde kwartaal draaide de groep een verlies van 26 dollarcent per aandeel en dat was minder dan de 33 dollarcent waarop analisten rekenden. Ook de omzet was boven verwachting. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud