BMW schrapt 6.000 banen

BMW voert de grootste banenknip door sinds 2009. ©REUTERS

Het gaat om de grootste banenknip bij de autobouwer sinds 2009. In België en Luxemburg vallen geen ontslagen.

BMW zet de schaar in zijn aantal medewerkers door 6.000 banen te schrappen. De Duitse autobouwer zegt het aantal gedwongen ontslagen te beperken en heeft daarover een afspraak gemaakt met de ondernemingsraad. Het bedrijf wil sommige medewerkers eerder met vervroegd pensioen sturen in combinatie met een ontslagvergoeding. Ook wil BMW in bepaalde contracten het aantal uren verkleinen en wil het in ruil voor loon extra vakantiedagen geven aan werknemers. 

BMW voert zo zijn grootste banenknip door sinds 2009. De groep telt zowat 126.000 werknemers, van wie jaarlijks gemiddeld 5.000 het bedrijf verlaten - de helft wegens pensioen. De autobouwer zegt te blijven investeren in het opleiden van nieuwe krachten en garandeert volgend jaar 1.200 stagiairs een plaats aan te bieden. 

Crisis in de autosector

De crisis in de autosector begon in februari, toen Chinese toeleveranciers hun fabrieken sloten. Dat bracht de logistieke keten in Europa in moeilijkheden. Later deden ook de autofabrieken op Europese bodem de deuren dicht. De quarantainemaatregelen veroorzaakten ook grote problemen aan de vraagkant. Omdat veel showrooms moesten sluiten, namen de autoverkopen een fikse duik. Ook andere autobedrijven gingen over tot ontslagen.

Geen ontslagen in België en Luxemburg

Jeroen Lissens, de persvoorlichter van BMW in België, laat weten dat er in België en Luxemburg geen ontslagen zullen vallen. 'Het gaat in deze twee landen juist vrij goed. We hebben in de eerste maanden van het jaar zelfs iets meer bestellingen binnengekregen dan een jaar eerder.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud