Advertentie

Boeing geeft Wall Street loden vleugels

Wall Street ©REUTERS

Een artikel in de New York Times wierp een schaduw over het aandeel Boeing.

De Amerikaanse beurzen sloten gemengd. De S&P500 en de Nasdaq sloten de dag af met een kleine plus. De Dow Jones  stond bij het slot in de min, omdat zwaargewicht Boeing met 1,3 procent lager ging. Na het geplaagde vliegtuig 737 Max zijn er nu volgens de New York Times (NYT) ook productieproblemen met bij de 787 Dreamliner. 

De NYT heeft een onderzoek gedaan met als resultaat honderden pagina's aan e-mails, bedrijfsdocumenten en interviews met werknemers die wijzen op structurele problemen in het bedrijf. Volgens de NYT ligt de focus bij het bedrijf vooral bij het zo snel mogelijk produceren van vliegtuigen, in plaats van bij de veiligheid. Zo zouden er in sommige vliegtuigen defecte onderdelen zijn geïnstalleerd en zouden er metaalresten in veel toestellen zijn achtergebleven.

Meerdere medewerkers zouden hun bezorgdheden bij hun leidinggevenden hebben gemeld, maar daar zou niet adequaat op gereageerd zijn. Daarnaast zou er een angstcultuur in het bedrijf heersen. Werknemers zouden bang zijn voor represailles als ze bij een overheidsorgaan hun klacht zouden neerleggen. 

Halliburton

Halliburton opende hoger na de presentatie van de eerstekwartaalcijfers, maar sloot met een kleine min. De Texaanse oliedienstverlener kwam maandag met cijfers. De operationele winst steeg met 3 procent naar 365 miljoen dollar. Wanneer de afboekingen niet worden meegenomen is de winst gedaald van 619 miljoen dollar vorig jaar naar 426 miljoen. De omzet bleef gelijk.

Het bedrijf denkt dat de offshore sector is uitgebodemd en verwacht dat de uitgaven aan offshorediensten met 14 procent zal stijgen in 2019. Dit is twee keer zoveel als de groei die Schlumberger vorige week verwachtte. Deze grotere versie van Halliburton zei een groei van 7 tot 8 procent te verwachten.

Kimberly-Clark

Het aandeel Kimberly-Clark  klom met meer dan 5 procent, omdat het de analistenverwachtingen wist te kloppen. De fabrikant van verzorgingsproducten wist de operationele winstmarge op te krikken tot 17,4 procent, tegenover de 16,6 procent die analisten verwachtten. Ook de winst per aandeel was met 1,66 dollar hoger dan verwacht.

Een succesvolle kostenreductie en een veel hoger dan verwachte omzet stuwen de winst per aandeel aan. De fabrikant van verzorgingsproducten behaalde een organische omzetgroei van 3 procent in het eerste kwartaal. Dit was veel hoger dan de analistenconsensus van 1,1 procent. De producent wist de omzet aan te stuwen door succesvol prijsverhogingen door te voeren.

Spotify geplaagd door Amazon

Het aandeel Spotify ging met bijna 4 procent onderuit bij de opening, maar keerde zich totaal om gedurende de dag. Het aandeel sloot met een winst van bijna 5 procent. De techgigant Amazon daagt de muziekstreamingsdienst uit. De gigant heeft eerdere berichten dat het bedrijf een gratis versie van zijn Amazon Music service gaat uitbrengen bevestigd. Deze gratis versie zal - net als bij Spotify - reclames bevatten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud