Boskalis: 'Bedrijfsresultaat is fors verbeterd'

Boskalis vliegt hoger op de beurs. ©ANP

De baggeraar Boskalis ziet beterschap. Vooral de divisie Offshore Energy doet het goed.

Boskalis wint 6,4 procent na een tradingupdate over het derde kwartaal.

De Nederlandse baggeraar zag de omzet licht stijgen en het bedrijfsresultaat 'fors toenemen' in vergelijking met het kwartaalgemiddelde van het eerste halfjaar. De orderportefeuille daalde echter licht naar 4,2 miljard dollar.

De baggertak heeft het volgens Boskalis goed gedaan en zag een stabiel gebleven orderboek. Ook de divisie Offshore Energy, die zich onder andere bezighoudt met werken aan windmolenparken, deed het aanzienlijk beter. Boskalis had het vooral druk met het leggen van kabels voor windmolenparken. Die zijn nodig om de windmolenparken met het vasteland te verbinden. De onderneming ziet daarnaast de concurrentie dalen in het duurdere segment van Offshore Energy. 

Eerder dit jaar trof de maritieme dienstverlener een voorziening van 100 miljoen euro, omdat de markt voor offshorewind in korte tijd 'erg moeilijk' was geworden. Dat kwam door toenemende concurrentie en het wegvallen van belangrijke subsidies.

Vooruitzichten

De baggeraar verwacht voor de tweede helft van dit jaar nog altijd een 'forse verbetering van het resultaat' ten opzichte van het eerste halfjaar. Ook voor heel 2019 houdt het bedrijf vast aan zijn voorspelling dat de brutobedrijfswinst ongeveer gelijk zal zijn aan de 350 miljoen euro van vorig jaar.

Analist Luuk van Beek van Degroof Petercam stelt dat de winst van Boskalis de komende jaren kan verdubbelen. 'Daarvoor moet de olie- en gasindustrie verder aantrekken. De volumes moeten eerst terug naar de historische niveaus. Tot die tijd denken we dat de divisie Offshore Energy en de baggertak in een zeer concurrerende omgeving zitten.'

Het kan volgens de analist nog wel even duren voordat de verbeterde marktomstandigheden leiden tot meer werk voor Boskalis. Daarom laat hij voorlopig zijn 'houden'-advies en koersdoel van 23 euro staan.

Katalysatoren

Analist Bart Cuypers van KBC Securities zegt dat de markt twee zaken in de gaten moet houden. 'Er zijn twee mogelijke katalysatoren voor de koers van het bedrijf. De eerste is een mogelijke bevestiging van de verbeterde situatie bij de cijfers over het vierde kwartaal. De tweede is een mogelijke 'eerstefasedeal' tussen de VS en China'.

Door de internationale handelsspanningen zijn bedrijven minder bereid te investeren. Omdat Boskalis aan veel grote projecten werkt, heeft ook de baggeraar hier last van. 

Het aandeel wint 5,8 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud