Britse reisban kleurt beurzen rood

Beleggers maken zich zorgen of ze hun hand niet overspeeld hebben. ©Dieter Telemans

De Europese beurzen kleurden in de middag dieprood met verliezen tot boven 2 procent. Later werden de verliezen kleiner. Britse reisrestricties en tegenvallende coronacijfers gaven de markt een realitycheck.

De Europese beurzen gingen vrijdagmiddag stevig lager. De Bel20 kreeg een opdoffer van 1,9 procent. Tegen het slot slonken de verliezen, zodat de Bel20 sloot met een verlies van 0,7 procent en het gemiddelde Europese aandeel 1,1 procent lager ging. Conjunctuurgevoelige aandelen als Solvay en Aperam verloren tot 1,8 procent.

Beleggers zien hun geduld op de proef gesteld nu een verwachte doorbraak rond een Amerikaans steunpakket voor de economie uitblijft. Onderhandelingen tussen Democraten en het Witte Huis over een omvangrijk stimuleringspakket slepen nu al weken aan. Door het parlementaire reces zou een akkoord over het pakket ter waarde van 1.000 miljard dollar mogelijk pas in september rond geraken.

De markt reageerde ook op het besluit van het Verenigd Koninkrijk dat reizigers verplicht 14 dagen in zelfisolatie te gaan. Voor Belgen gold die quarantaineplicht al. Nu worden onder meer Nederland en Frankrijk aan de lijst toegevoegd. De verscherping toont aan dat - ook al vieren de beurzen feest - het in de economie nog lang geen business as usual is.

De luchtvaartgroep Air France-KLM  moest 6,1 procent inleveren. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet verloren tot 6,6 procent. De reisorganisator TUI daalde 8,3 procent.

Beleggers verwerkten ook slechte coronacijfers. In Duitsland steeg het aantal besmettingen naar het hoogste peil in drie maanden. Ook Frankrijk worstelt met enkele brandhaarden in Parijs en Marseille.

De slechte beursdag doorkruist een mooie winstreeks. De Europese beurzen waren na een zwak juli uitstekend begonnen aan augustus met een gemiddelde winst van 6 procent sinds de start van de maand.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud