Buffett doorbreekt stilte met miljardendeal

Berkshire Hathaway-topman Warren Buffett. ©Bloomberg

De 89-jarige meesterbelegger Warren Buffett vergroot met een overname van 10 miljard dollar zijn gok op het herstel van de aardgasprijs.

Eind volgende maand wordt Warren Buffett 90. Maar dat weerhoudt de krasse knar er niet van met zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway de markt te blijven afschuimen op zoek naar koopkansen. Buffett maakte naam en fortuin als tegendraadse belegger en investeerder in tijden van crisis. Hij is de zesde rijkste man ter wereld, na onder meer Jeff Bezos (Amazon) en Bill Gates (Microsoft).

Ook nu gaat Buffett tegen de markt in met een investering in fossiele brandstoffen. De Amerikaanse aardgasfutures zakten vorige maand tot het laagste punt in 25 jaar. Toch pompt de meesterbelegger nagenoeg 10 miljard dollar in Dominion Energy: 4 miljard voor een vierde van het kapitaal en daarnaast 5,7 miljard aan schulden. Buffett breidt er zijn positie mee uit in de energiesector. Eerder investeerde Berkshire al in energiebedrijven in onder meer Nevada en Iowa.

Peulschil

Opvallend: de deal komt er op het moment dat Dominion en Duke Energy een investering van 8 miljard dollar intrekken voor een controversiële pijpleiding van bijna 1.000 kilometer langs de Amerikaanse oostkust - door West Virginia, Virginia en North Carolina en onder de Appalachian Trail.

Het overnamebedrag van zowat 10 miljard dollar is een peulschil voor Berkshire. De cashberg van Buffetts beleggingsvehikel tikte met 137 miljard dollar (127 miljard euro) een recordhoogte aan. Daarmee kan de holding de volledige Bel20 opkopen en nog 12 miljard euro 'kleingeld' overhouden.

Het is voor Buffetts vehikel - dat 434 miljard dollar waard is - de grootste deal in vijf jaar. De meesterbelegger zei onlangs dat hij zich niet aan grote deals waagt zolang het einde van de coronacrisis niet in zicht is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud