Buffett publiceert brief na jaar om snel te vergeten

Warren Buffett (links) en rechterhand Charlie Munger.

Nadat zijn holding Berkshire Hathaway vorig jaar ver achterbleef op de Amerikaanse aandelenmarkt, is het uitkijken of de superbelegger Warren Buffett in zijn brief aan de aandeelhouders rept over de bron van de zwakke prestatie: zijn gigantische cashberg.

Het is alweer de 55ste jaarlijkse brief die Buffett pent voor de aandeelhouders, inclusief zijn schrijfsels uit de jaren 60, toen Berkshire  niet meer was dan enkele textielfabrieken in New England. Intussen staat Buffett aan het roer van een beleggingsvehikel met een beurswaarde van ruim 550 miljard dollar, waarvan 128 miljard dollar cash. 

Elk jaar lijkt die cash urgenter voor Berkshire-beleggers. Hun frustratie is dat die enorme cashberg nauwelijks iets opbrengt, terwijl de Amerikaanse beurs lustig voortklimt. Dat werd vorig jaar duidelijker dan ooit: het A-aandeel van Berkshire moest het stellen met een koerswinst van 11 procent, een derde van de winst die de S&P500-aandelenindex boekte. Nooit in de voorbije tien jaar hinkte Berkshire meer achter op de Amerikaanse beurs.

Een olifant

Buffett zou zijn cash graag spenderen aan een grote overname - een ‘olifant’ - maar de prijzen zijn volgens hem 'torenhoog'. Zijn laatste olifant dateert van vier jaar geleden, toen hij 32 miljard dollar neertelde voor Precision Castparts. Wel werd hij vorig jaar benaderd voor een overname van Tiffany, maar hij liet de juwelenmaker aan het luxeconcern LVMH. Enkel op technologiedistributiegroep Tech Data deed hij een bod, maar hij moest de duimen leggen tegen de private-equityspeler Apollo.

De voorbije jaren deed Buffett al toegevingen op zijn beleggersprincipes om de cash enigszins aan het werk te zetten. Zo zette hij twee jaar geleden de deur open naar de inkoop van eigen aandelen, maar met een bedrag van 4,1 miljard dollar hield hij het bescheiden. 'Het orakel van Omaha' kocht ook techaandelen, waarbij Apple   al zowat 14 procent vertegenwoordigt van Berkshire's beurswaarde. 

Pessimistischer

Een terugkerende vraag is of Berkshire zijn cash niet moet parkeren in beursgenoteerde trackers, die een index zoals de S&P500 volgen. Buffett zei vorig jaar op de aandeelhoudersvergadering dat hij liever in een tracker dan in Amerikaans staatspapier investeert, maar dat hij cash nodig heeft om snel toe te slaan als een olifant zich aandient. Buffetts rechterhand, Charlie Munger, liet zich in een interview onlangs ontvallen 'geleidelijk pessimistischer te worden over het inzetten van ons geld'. Het is afwachten of Buffett in zijn brief meer inzage geeft in de gemoedsgesteldheid.

De brief verschijnt zaterdag rond 14 uur Belgische tijd. Volg onze verslaggeving op www.tijd.be.   

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud