Buffett staat aan verkoopzijde, behalve voor zichzelf

Warren Buffett (links) met zijn compaan Charlie Munger. Beiden zitten zaterdagavond in Californië de algemene vergadering van Berkshire Hathaway voor. ©REUTERS

Berkshire Hathaway, de holding van Warren Buffett, heeft in het eerste kwartaal opnieuw voor 6,6 miljard dollar eigen aandelen ingekocht. Maar over het algemeen stond de superbelegger eerder aan de verkoopzijde.

De 90-jarige Warren Buffett zit zaterdagavond in Californië samen met zijn 97-jarige compaan Charlie Munger de algemene vergadering voor van Berkshire Hathaway . Voor de tweede keer op rij gebeurt dat virtueel, terwijl voor corona gewoontegetrouw tienduizenden aandeelhouders afzakten naar Omaha, de thuisbasis van de holding in de staat Nebraska, om Buffett in levenden lijve te zien.

85 procent van de Amerikaanse economie zit in een superversnelling.
Warren Buffett
CEO Berkshire Hathaway

Voor het tweede jaar op rij kan u de vergadering - die enkele uren zal duren - live volgen via Yahoo vanaf 19u30. Zondagochtend krijgt u een uitgebreid verslag. Buffett startte de meeting alvast door te stellen dat de Amerikaanse economie zich sneller en beter heeft hersteld dan iemand ooit kon indenken, met dank aan de stimuli van de overheid en de Federal Reserve. '85 procent van de economie zit in een superversnelling', stelt de beleggersgoeroe. Hij gaf ook nog de tip dat het voor een gewone kleine belegger beter is in een indexfonds te investeren dan in individuele aandelen. Al zei Munger even later dat hij liever Berkshire-aandelen verkiest boven de brede markt.

Sterke winstgroei

Voor de vergadering begon, legde Berkshire zaterdag sterke kwartaalcijfers voor. De operationele winst steeg met 20 procent tot 7,02 miljard dollar of 4.600 dollar per A-aandeel. Dankzij flink wat meerwaarden, lag de nettowinst met 11,71 miljard dollar (7.638 dollar per aandeel) nog een pak hoger. In het eerste kwartaal vorig jaar leed de holding een verlies van 49,75 miljard wegens de crash op de beurzen.

145,4
cashpositie
Berkshire Hathaway had eind maart 145,4 miljard dollar cash in de lade.

Het conglomeraat, met bedrijven als de verzekeraar Geico en het spoorwegbedrijf BNSF, stelt dat de ergste effecten van de coronacrisis achter de rug liggen. Nieuwe grote investeringen deed Buffett niet, wat volgens sommigen suggereert dat het ‘orakel uit Omaha’ de beurskoersen te duur vindt.

Inkopen

Dat geldt echter niet voor zijn eigen aandeel. Nadat Berkshire in 2020 voor 24,7 miljard dollar eigen aandelen inkocht, werden in het eerste kwartaal opnieuw voor 6,6 miljard dollar stukken ingekocht, het gros in januari en februari. Buffett kan het zich veroorloven. De cashpositie vestevigde met 5 procent tot 145,4 miljard dollar eind maart.

Over het algemeen stond de holding vooral aan de verkoopzijde. Berkshire verkocht voor 3,9 miljard dollar meer aandelen dan het kocht. De grootste genoteerde posities blijven Apple (110,9 miljard dollar in portefeuille) en Bank of America (40 miljard)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud