Buitenlandse beleggers bedanken voor Aramco-IPO

CEO Amin Nasser en voorzitter Yasser al-Rumayyan van Aramco tijdens een persconferentie. ©REUTERS

De beursgang van het staatsoliebedrijf Aramco wordt een Saudisch onderonsje.

Saudi Aramco heeft maandag zijn geplande roadshows in Europa - waaronder Londen woensdag - voor de verkoop van zijn aandelen afgeblazen. Zondag werden ook de roadshows in Azië en de VS geannuleerd. 'Dit wordt een volledig lokale beursgang', zegt een zakenbankier aan Financial Times. Enkel Saudische investeerders - en dan vooral particuliere beleggers - zullen kunnen inschrijven op wat mogelijk de grootste beursgang ooit wordt.

Saudi Aramco mikt nu op 25 miljard dollar aan opbrengsten, vergelijkbaar met de beursgang van recordhouder Alibaba in 2014. De waardering zou tussen 1.600 en 1.700 miljard dollar uitkomen, een heel stuk onder de door de prins Mohammed bin Salman gedroomde 2.000 miljard dollar. Mocht Aramco voor een internationale beursgang gekozen hebben, dan zou ook de 1.700 miljard niet haalbaar geweest zijn, stellen experts.

De inschrijvingen lopen tot 4 december en op 5 december wordt de intekenprijs bekend. De eerste handel op de beurs van Riaad vindt een week later plaats.

Saudi Arabië wil 0,5 procent van de aandelen verkopen aan het brede publiek. Rijke families in het land zouden onder druk gezet zijn om deel te nemen. Particulieren die de aandelen kopen en een bepaalde tijd bijhouden, krijgen een bonus. Daarnaast vindt een verkoop plaats van 1 procent van de aandelen aan Saudische instellingen en fondsen. 

Eenmaal Aramco op de beurs van Riaad noteert, is het nog niet simpel voor een buitenlander om aandelen te kopen. Slechts 1.500 buitenlandse beleggers hebben een vergunning om op de Saudische beurs te handelen. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud