Carlo De Benedetti probeert met bod kinderen buiten te werken

Carlo De Benedetti ©BELGAIMAGE

De Italiaanse zakenman Carlo De Benedetti doet een vijandig bod op een deel van de Italiaanse mediaholding Gedi, die de kranten La Repubblica en La Stampa controleert. Doel: het afzetten van zijn drie zonen. Het aandeel Gedi spurt ruim een tiende hoger.

'Mijn zonen hebben noch de vaardigheden, noch de passie om een mediagroep te leiden', verklaarde Carlo De Benedetti dit weekend bij de lancering van een bod op 29,9 procent van de aandelen Gedi door zijn persoonlijke holding Romed. 'Met dit initiatief wil ik de groep waaraan ik een lang deel van mijn leven ben verbonden en waar ik tien jaar lang voorzitter van ben geweest, opnieuw lanceren.' 

De 84-jarige De Benedetti, die in België vooral bekend is door zijn vijandig bod op de Generale Maatschappij in 1988, vreest volgens ingewijden dat zijn zonen de krantenbelangen willen verkopen om de opbrengst in hun goed draaiende rusthuistak KOS te investeren. Hij vreest dat de familie daarmee een groot deel van haar invloed in het land zal verliezen. Enkele maanden geleden toonde de Franse groep Vivendi volgens ingewijden interesse in een overname.

Samen met de Agnelli's

Zeven jaar geleden gaf De Benedetti de controle over de genoteerde familieholding CIR (Compagnie Industriali Riunite) al door aan zijn zonen Rodolfo, Marco en Edoardo. Een van de belangen van CIR is een participatie van 43,4 procent in Gedi. Gedi is de grootste printgroep van Italië, en geeft onder meer de twee best verkopende Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa en het weekblad L'Espresso uit.

Gedi ontstond dankzij een fusie van de krantenbelangen van De Benedetti met die van de familie Agnelli. De Benedetti is goed bevriend met de Agnelli's, die fortuin maakten met Fiat. Hij was in de jaren 70 nog CEO van Fiat.

Onacceptabel

De Benedetti verklaarde dat hij zijn zonen uit het bestuur van Gedi wil zetten. Zijn zoon Marco is er voorzitter. De zakenman zei ook dat hij de andere bestuurders, onder wie John Elkann die de Agnelli's vertegenwoordigt, niet viseert. De aandelen die hij wil overkopen, zijn die van CIR, niet die van de Agnelli's.

De kinderen van De Benedetti reageren ontzet. 'Ik ben diep verbitterd en verbijsterd', zei Rodolpho De Benedetti, de voorzitter van CIR. Hij noemde het bod op een deel van Gedi 'onacceptabel omdat het niet de echte waarde van de investering reflecteert'.

De Benedetti wil 25 eurocent per aandeel Gedi neertellen, wat betekent dat hij geen premie biedt tegenover de beurskoers van eind vorige week. Beleggers denken evenwel dat er meer in zit. Op de beurs van Milaan spurt Gedi 13 procent hoger tot 0,29 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud