Caterpillar begraaft recordjacht Dow Jones

De bouwpoot van Caterpillar keek in Azië onverwachts tegen een krimp van 4 procent aan ©REUTERS

Gisteren Procter & Gamble, vandaag Caterpillar. Elke dag is er wel één oudgediende die de handrem zet op de recordjacht van de Dow Jones.

Terwijl de brede S&P500 en de Nasdaq sinds dinsdag een vers record beet hebben, blijft de Dow Jones  op zoek naar een eerste record sinds 3 oktober. Dinsdag zette Procter & Gamble de 123 jaar oude beursbarometer de handrem op, woensdag was het de beurt aan Caterpillar

©rv

De wereldmarktleider in industriële werktuigen legde nochtans stevige resultaten voor: bij een 5 procent hogere omzet van 13,5 miljard dollar steeg de nettowinst per aandeel bijna een vijfde naar 3,25 dollar. Daarbij wel de kanttekening dat die winst inclusief een - eenmalig - belastingsvoordeel van 31 dollarcent per aandeel is. 

Beleggers struikelden echter over één cijfer in het kwartaalrapport. In Azië viel de omzet van de bouwpoot met 4 procent terug, tot 1,56 miljard dollar. Niet dramatisch, maar toch een kentering vergeleken met het stevige groeitempo van de jongste paar jaar. En voor beleggers extra reden om te tobben over een afkoeling van de Chinese economie, de tweede grootste ter wereld. 'De bouwpoot is vrij sterk afhankelijk van China en net die tak stelde met omzet en marges teleur afgelopen kwartaal', merkt beurshuis Jefferies op.

Caterpillar is niet aan zijn proefstuk toe. Ook drie maanden geleden wakkerde de multinational, met zijn activiteiten in alle wereldregio's en zowat alle sectoren een goede barometer van de wereldeconomie, met zijn kwartaalrapport de onrust over de Chinese economie aan. 

Het aandeel Caterpillar zakte 3 procent naar 137,73 dollar. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud