Advertentie

CEO Shell: 'Hefboomfondsen helpen energietransitie niet'

Ben van Beurden is sinds 2014 CEO van de Brits-Nederlandse energiereus Shell. ©Bloomberg

De Brits-Nederlandse energiereus Shell zag deze week een pensioenfonds vertrekken en een activist arriveren.

CEO Ben van Beurden reageert donderdag op de opmerkelijke aandeelhouderswissel die de voorbije dagen heeft plaatsgevonden bij Shell . Dinsdag werd bekend dat het Nederlandse pensioenfonds ABP uit fossiele brandstoffen stapt en dus ook zijn aandelen Shell verkoopt. Woensdag bleek dat het fonds Third Point van de New Yorkse investeerder Dan Loeb een belang van een half miljard dollar heeft genomen en aanstuurt op een opsplitsing van de energiereus.

Van Beurden: 'Bedachtzame langetermijninvesteerders vervangen zien worden door hedge funds is niet noodzakelijk positief voor de energietransitie.' Volgens de CEO is wat Shell doet - de integratie van olie, gas en hernieuwbare energie zoals waterstof - cruciaal voor de energietransitie.

Van Beurden zegt dat hij verrast was door de exit van ABP. 'We werden niet op de hoogte gebracht.' Eerder dit jaar stemde ABP nog voor de geïntegreerde energietransitiestrategie van Shell.

Loeb wil dat er twee nieuwe entiteiten komen. Een met de oude 'legacy'-activiteiten, zoals de ontginning en de raffinage van olie en gas die stabiele cashflows kan genereren. En een andere die zich kan bezighouden met duurzame energie en nog andere activiteiten die veel nieuwe investeringen vergen.

Zonder bedrijven als dat van ons, met onze vaardigheden, onze schaal en onze actieradius, wordt het veel moeilijker om de switch te maken naar een properder energiesysteem
Ben van Beurden
CEO Shell

Met de actie wil Loeb aandeelhouderswaarde creëren. In een brief aan klanten - die The Wall Street Journal kon inkijken - zegt Loeb dat Shell met een onterechte korting noteert tegenover zijn concurrenten. Een spin-offbedrijf met een focus op duurzame energie zal waarde blootleggen en de nieuwe stroom duurzame beleggers ter wille zijn. Volgens de brief zijn 'prille gesprekken' gaande over het idee.

Switch

Shell weerlegt die 'prille gesprekken'. 'Ja, er zijn het voorbije jaar gesprekken geweest met Third Point. Maar die waren weinig specifiek', zegt financieel directeur Jessica Uhl. Volgens Shell moet de divisie olie en gas net de investeringen in propere energie financieren. 'Zonder bedrijven als dat van ons, met onze vaardigheden, onze schaal en onze actieradius, wordt het veel moeilijker om de switch te maken naar een properder energiesysteem', zegt Van Beurden.

Van Beurden sprak in de marge van de kwartaalcijfers, waarin hij de aandeelhouders paaide. Hij zegt vaart te zullen zetten achter de vorige maand beloofde 7 miljard dollar uitkering zodra de verkoop van de Amerikaanse schaliegastak in 2022 afgerond is. 

Het aandeel gaat bijna 2 procent lager in Amsterdam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud