Advertentie

China blokkeert in extremis grootste beursgang ooit

Jack Ma, de stichter van Ant Group. ©AFP

De Chinese toezichthouders houden totaal onverwacht de beursgang van de fintechreus Ant Group tegen. Die was voorzien voor donderdag. Alibaba, de moedergroep van Ant, gaat onderuit op Wall Street.

De betaalspecialist Ant Group, onderdeel van het Chinese concern Alibaba van Jack Ma, ging normaal donderdag naar de beurzen van Sjanghai en Hongkong. De groep zou met de operatie 34,4 miljard dollar ophalen, en zo tekenen voor de grootste beursgang ooit.

De beurs van Sjanghai kwam dinsdag evenwel met de schokkende mededeling dat de beursgang op zijn gespecialiseerde STAR-markt niet doorgaat. Bepaalde veranderingen inzake de 'regelgeving van fintechbedrijven' zouden ingrijpend genoeg zijn om de beursgang uit te stellen. Kort na de mededeling van de beurs van Sjanghai zei Ant dat ook de notering op de beurs van Hongkong wordt bevroren.

Fintech aan banden

De nieuwe regelgeving zou ermee te maken hebben dat Ant de kredietverlening fors aan banden moet leggen. Zo zouden leningen niet groter mogen zijn dan 300.000 yuan (38.343 euro) of één derde van een jaarinkomen. Verder zou Ant een veel grotere buffer moeten aanleggen in verhouding tot de uitgekeerde kredieten. Het komt erop neer dat China wil dat fintechbedrijven onder dezelfde regelgeving vallen als klassieke banken. De politieke leiders zouden vrezen voor de impact van stijgende wanbetalingen op microkredieten, zeker in een door corona verzwakte economie.

Profiel Ant Group

Groep boven de Chinese betaalapp Alipay, een afsplitsing van de e-commercereus Alibaba van Jack Ma.
Haalde vorig jaar met 16.660 werknemers 15 miljard euro omzet en 2,3 miljard euro nettowinst.
Verkocht voor 523 miljard euro beleggingen en 268 miljard euro kredieten.
Alipay telt 711 miljoen frequente gebruikers en 80 miljoen handelaren.

Door de nieuwe regelgeving veranderen de winstvooruitzichten voor Ant, waardoor beleggers de kans moeten krijgen om hun orders in te trekken, luidt de redenering. Beleggers liepen in de aanloop naar de beursgang storm voor Ant. Particuliere beleggers hadden voor een waanzinnige 3.000 miljard dollar aan orders doorgegeven. De vraag van institutionele beleggers voor de beursgang in Sjanghai lag meer dan 284 keer hoger dan het aanbod.

'Pandjeshuis-mentaliteit'

Sterke man Jack Ma, de oprichter van Ant, had allicht maandag al in de mot dat er iets niet pluis was. De Chinese centrale bank had Ma samen met Eric Jing (CEO van Ant) en Simon Hu (voorzitter van Ant) uitgenodigd voor een gesprek. Ma hield ook gesprekken met bank- en beurstoezichthouders. Tijdens die gesprekken maakten toezichthouders Ma diets dat de regelgeving strenger wordt voor bedrijven zoals Ant.

De Communistische Partij heeft aan Jack Ma en alle tycoons in China laten zien wie de baas is.
Francis Lun
CEO beurshuis GEO Securities

De Britse zakenkrant Financial Times legt een link tussen het gesprek van maandag en de kritiek die Ma gegeven heeft op de grote Chinese banken die in overheidshanden zijn tijdens een seminarie in Sjanghai vorige maand. Ma had gezegd dat die grote banken een 'pandjeshuis'-mentaliteit hebben en dat Ant daarom een zeer belangrijke rol had in kredietverschaffing aan innovatieve, maar armlastige bedrijven en gezinnen. Ma vergeleek de Bazelakkoorden - waarin de kapitaalvereisten voor banken zijn opgenomen - met een 'club voor oudere mannen'.

Ook de Chinese staatsmedia brachten de voorbije dagen uitvoerig verslag over kritische uitspraken van Ma. Zo zei de excentrieke zakenman dat lokale en nationale toezichthouders innovatie tegenhouden en dat ze te weinig kansen bieden aan de jongeren. 'De Communistische Partij heeft aan Jack Ma en alle tycoons in China laten zien wie de baas is', zegt Francis Lun, CEO van het beurshuis GEO Securities.

Alibaba

Moedergroep Alibaba , dat een belang van 33 procent heeft in Ant, ging in een reactie op het nieuws tot 10 procent lager op Wall Street.

De opvallende demarche van China lijkt de appetijt voor Chinese tech in het algemeen een knauw te hebben gegeven. Nog op Wall Steet ging JD.com (e-commerce) tot 5 procent lager en maakte LexinFintech (online consumentenkredieten) een val tot 13 procent. De koersdalingen staan in contrast met de technologiebeurs Nasdaq, die 1,5 procent hoger trekt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud