Late rally op Wall Street

Boeing krijgt klap door 'China-first'. ©REUTERS

Wall Street stond de hele dag onder druk, maar in het laatste uur kwam er nog een rally. Maar niet voor Boeing en de chipmakers.

Amerikaanse beleggers waren voorzichtig gestart nu de handelsspanningen tussen de VS en China oplopen. Daarnaast kreeg de markt een slecht cijfer over de Amerikaanse kleinhandel te verwerken: de omzet van winkeliers in de VS donderde met 16,4 procent lager in april. Dat is de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1992. Economen hadden een terugval met slechts 12 procent voorspeld. In maart was de omzet al met 8,3 procent verminderd. 

De Dow Jones sloot nipt in het groen. De industriegraadmeter eindigde 0,3 procent hoger op 23.685 punten.

Boeing

Boeing ging met 2 procent met de neus naar beneden. Het Engelstalige Chinese staatsblad 'Global Times' meldt dat Peking het totaal aan geplande orders voor Boeing annuleert wanneer de handelsspanningen tussen de twee grootste economieĆ«n van de wereld niet vermindert. 

De waarschuwing volgt op de maatregel van het Amerikaanse ministerie van Handel om het Chinese Huawei restricties op te leggen voor het gebruik van Amerikaanse hoogtechnologische producten. Het ministerie heeft Huawei een goedkeuring gegeven voor 90 dagen om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven, maar zei erbij dat het bepaalde chips die met Amerikaanse software zijn gemaakt niet mag kopen. Het Witte Huis hamert er verder op dat bedrijven hun aanvoerketens moeten ombouwen van China naar de VS.

China lijkt te reageren met een 'China first'-strategie, waarbij het land dezelfde trucjes gaat gebruiken als de VS om de eigen producenten te beschermen tegen buitenlandse concurrentie. 'China zal een lijst opstellen van onbetrouwbare entiteiten, waardoor Amerikaanse toeleveranciers zoals Cisco en Apple beperkte toegang krijgen tot de Chinese markt', zegt een 'journalist' van de Global Times op Twitter.

Chipmakers

Ook de chipmakers op Wall Street trokken lager door de Huawei-ban en de reactie van China. De maatregelen van de twee landen dreigen voor minder omzet te zorgen bij de chipbakkers. Qualcomm krijgt een klap van 4,8 procent, Micron Technology leverde 3,3  procent in en Skywork Solutions verloor 2 procent. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud