Chinese Nasdaq kent euforische start

De lancering van Star Market in Shanghai. ©AFP

De 25 aandelen op China’s nieuwe technologiebeurs Star Market maakten maandag een verschroeiend debuut. Gemiddeld gingen ze 140 procent hoger. De beurs moet een alternatief worden voor de Amerikaanse Nasdaq.

Iedereen had zich schrap gezet voor een wild debuut, maar de koersexplosies op Star Market overtroffen alsnog alle verwachtingen. Zo sloot de weinig bekende chipfabrikant Anji zijn eerste beursdag af met een koerswinst van 400 procent. Zestien van de 25 bedrijven die als eerste een notering kregen op Star Market wonnen minstens 100 procent bij hun debuut. De rode lantaarn koerste ‘slechts’ 84 procent hoger.

400%
Explosief debuut
Chipmaker Anji knalde 400 procent hoger op Star Market. De zwakste van de 25 debutanten won 84 procent.

China’s president Xi Jinping zal het graag zien gebeuren. Hij kondigde een klein jaar geleden aan dat zijn land een beurs voor technologieaandelen moest krijgen die de vergelijking met de Amerikaanse Nasdaq kan doorstaan.

Een eigen techbeurs zou niet enkel middelen moeten mobiliseren voor de ontwikkeling van Chinese bedrijven, maar ook moeten voorkomen dat lokale techbedrijven een beursnotering kiezen in New York of Hongkong, zoals Alibaba of Tencent deden. Sjanghai, waar Star Market gevestigd is, kan zo uitgroeien tot een internationaal financieel en innovatief centrum, aldus Xi. Al zijn de 25 debutanten voorlopig amper bekend buiten China.

Vrijheid

Om Chinese bedrijven duidelijk te maken dat het de overheid menens is met markthervormingen, biedt Star Market beduidend meer vrijheid dan andere Chinese beurzen. Zo mogen genoteerde bedrijven aandelen met een verschillend stemrecht uitgeven, een praktijk die in Silicon Valley populair is omdat ze oprichters toelaat de controle te behouden. Daarnaast kunnen verlieslatende bedrijven een notering krijgen, is er geen limiet op de initiële waardering van een bedrijf en kunnen beleggers inzetten op een koersdaling (‘shorten’).

Een en ander vertaalde zich in uitzinnige beleggersinteresse en waarderingen. De gemiddelde koers-winstverhouding van de 25 bedrijven bedroeg liefst 53 bij hun introductieprijs, met een uitschieter van 170,8 voor AMEC, een fabrikant van halfgeleiderapparatuur. De beursintroducties waren gemiddeld ruim 1.700 keer overingeschreven door retailbeleggers, en dat terwijl enkele beperkingen ervoor moesten zorgen dat de typisch speculatieve kleine belegger zoveel mogelijk geweerd werd.

Gekker

Maar net de expliciete steun van de overheid – en de verwachting dat ze de beurs zal ondersteunen – wakkerde de beleggersinteresse verder aan, signaleren marktwatchers. ‘De koerswinsten waren gekker dan we gedacht hadden. Dit zijn goede bedrijven, maar de waarderingen zijn te hoog’, reageerde Stephen Huang van de vermogensbeheerder Shanghai See Truth tegenover Reuters.

En het kan er nog vier dagen gek aan toe gaan, want tijdens de eerste vijf handelsdagen na een introductie gelden geen koersbeperkingen op Star Market. Intussen staan nog ruim 100 techbedrijven te trappelen voor een notering. Er heerst dan ook bezorgdheid dat al die aandacht voor Star minstens tijdelijk ten koste gaat van de gevestigde Chinese beurzen. Maandag verloor de Shanghai Composite-index 1,3 procent.

Op termijn moet Star zijn eigen index krijgen. Dat gebeurt twee weken nadat in totaal 30 bedrijven een notering op de nieuwe beurs hebben gekregen. Voorlopig kunnen trouwens alleen erkende buitenlandse beleggers rechtstreeks Star-aandelen kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect