Chinese Super Mario doet beurskoers Nintendo exploderen

Super Mario ©AFP

De Japanse spelletjesmaker gaat samenwerken met Tencent, de grootste gameproducent in China. Het aandeel Nintendo spurtte 14 procent hoger.

Nintendo  gaat samenwerken met de digitale reus Tencent, de grootste gameproducent van China, om zijn draagbare Switch-spelcomputer in China te verkopen. Tencent kreeg de toestemming om een testversie van het spel 'Super Mario Bros U Deluxe' te lanceren in het land. Het communistische regime censureert niet alleen de pers, maar ook andere cultuurvormen zoals videogames.

De goedkeuring kwam van toezichthouders in het Zuid-Chinese Guangdong. Voor een uitrol van de Switch is echter de toestemming van veel meer Chinese toezichthouders nodig. Daarnaast moet Tencent voor ieder afzonderlijk spel een goedkeuring vragen. Om die te krijgen moeten de spellen aan allerlei voorwaarden voldoen. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Doorbraak

Toch mag dit gerust een doorbraak genoemd worden voor Nintendo. Voor verkopers van spelcomputers is China geen makkelijke markt. Pas sinds 2014 mogen er spelcomputers verkocht worden, na een verbod van 14 jaar. Om die reden hebben Chinese gamers nog altijd een sterke voorkeur voor gamen op normale computers. Daarnaast spelen veel Chinezen op hun mobiele telefoon.

Nintendo's kans

Geen wonder dat Microsofts Xbox en Sony's Playstation - die je thuis in de tv moet pluggen - niet echt zijn doorgebroken in het land. Maar wellicht zit daar de grote kans voor Nintendo. De Switch is een draagbare console, waardoor die prima past in de Chinese voorkeur voor mobiel gamen. 

Beleggers waren dolenthousiast over het nieuws en duwden het aandeel Nintendo 14 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud