Cijfers Accsys uit het goede hout gesneden

Een reactor in de fabriek in Arnhem om gewoon hout de eigenschappen van tropisch hardhout te geven.

De Nederlandse houtveredelaar Accsys Technologies presenteerde beter dan verwachte cijfers. Analisten tippen op een vertienvoudiging van de winst de komende jaren, al gaat dat gepaard met de nodige risico's.

Accsys is voor veel Belgen een nog een onbekend bedrijf, maar het scheert al enige tijd hoge toppen op de Amsterdamse en de Londense beurs. Het houtverdelingsbedrijf heeft een gepatenteerde techniek uitgevonden om gewoon hout de sterkte van tropisch hardhout te geven. Dat heet 'acetyleren'. Voor de chemici: via azijnzuurhydride verandert Accsys in het hout hydroxlgroepen (die van water houden) in acetylgroepen (die niet van water houden, maar ook van nature in bomen voorkomen).

Door de behandeling van Accsys absorbeert het hout minder water, zonder gebruik te maken van giftige chemicaliën.

Het hout absorbeert daardoor minder water, zonder gebruik te maken van giftige chemicaliën. Het hout is beter beschermd tegen het weer en schadelijke insecten, en gaat veel langer mee. Accsys commercialiseert het onder de naam Accoya. Daarnaast produceert het duurzame houtelementen onder de naam Tricoya. Het hout is ideaal voor bruggen, speeltuigen of trappen.

Forse groei

De omzet trok vorig boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een tiende aan tot net geen 100 miljoen euro. De verkoopvolumes stegen 4,5 procent, de brutobedrijfswinst spurtte 44 procent hoger naar 10,1 miljoen. Onderaan op de resultatenrekening veranderde het nettoverlies van 2,2 miljoen in een winst van 1,1 miljoen. De schulden halveerden tot 12,2 miljoen euro.

x5
capaciteit
Accsys wil tegen 2025 zijn productiecapaciteit vervijfvoudigen, want de vraag is veel groter dan het aanbod.

Accsys wil tegen 2025 zijn productiecapaciteit vervijfvoudigen. Want de onderneming kan de vraag niet volgen. De Arnhemse hoofdvestiging neemt eind volgend jaar een vierde reactor in gebruik. In het Britse Hull is een nieuwe fabriek voor Triyoca bijna af, al kampte Accsys daar met een tegenslag. De bouwer gaf er wegens corona de brui aan, waardoor Accsys de finale oplevering van de fabriek zelf in handen moet nemen.

Joint venture

In de VS gaat Accsys aan de slag via een joint venture met de chemiereus Eastman Chemical. Om de expansie te financieren haalde het bedrijf in mei nog 35 miljoen euro kapitaal op bij zijn aandeelhouders.

De Nederlandse beleggerssite IEX tipte Accsys dinsdag als een van de aandelen waar de winst de komende jaren kan vertienvoudigen. Al zijn er veel risico's. Nu het bedrijf zelf zijn Britse fabriek moet afwerken, zijn de operationele gevaren toegenomen. En concurrenten kunnen met concurrerende technologie komen.

Accsys is 374 miljoen euro waard op de beurs. De vermogensbeheerder Teslin van de familie Van Beuningen is met 15,2 procent de grootste aandeelhouder. Accsys presenteert zich als een duurzaam bedrijf, dat hout langer doet meegaan en aan het eind van de levenscyclus geen afvalprobleem veroorzaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud