Cisco Systems straalt op Amerikaanse beurs

Cisco klopt analistenverwachtingen ©REUTERS

Qualcomm moest bloeden voor de Huawei-ban. Cisco systems klopte de verwachtingen.

De Amerikaanse beurzen openden donderdag hoger. President Donald Trump stelde woendagnamiddag de tariefverhogingen op Europese auto's uit. Beleggers leken zich nog weinig aan te trekken van de president die woensdagavond extra olie op het vuur van het handelsconflict gooide. Hij vaardigde een decreet uit tegen buitenlandse telecombedrijven. Hiermee krijgt de Amerikaanse regering de macht om bedrijven te verbieden zaken te doen met buitenlandse leveranciers. Zo wordt het ook mogelijk om het Chinese telecombedrijf Huawei in de ban te doen.

Het bedrijf is alvast door Trump op de zwarte lijst gezet van het ministerie van Handel. Daardoor moeten Amerikaanse leveranciers van de Chinese telecomspeler voortaan overheidslicenties aanvragen om hun spullen aan Huawei te kunnen verkopen. De handelingen van Trump zijn slecht voor de techspeler Qualcomm , die een belangrijke leverancier is van Huawei. Het aandeel leverde 4 procent in.

Cisco Systems klopt prognoses

Cisco Systems  ging 6,7 procent hoger, nadat de netwerkspecialist woensdagavond beter dan verwachte resultaten bekend maakte. Ook de omzetprognose voor het huidige kwartaal ligt met een stijging tussen 4,5 en 6,5 procent boven de schattingen van analisten (+3,5%). 

Cisco is de grootste leverancier van netwerkapparatuur ter wereld. De resultaten van Cisco worden vaak als een barometer gezien voor het investeringsklimaat bij bedrijven. Onder CEO Chuck Robbins is er een hogere nadruk gekomen op het leveren van software via een abonnement (voor regelmatige inkomsten). 

Ook Walmart scoort boven verwachting

Ook Walmart  wist in het eerste kwartaal de analistenverwachtingen te kloppen met zijn winstcijfers. De supermarktgigant haalde een winst per aandeel van 1,13 dollar, tegenover de 1,02 dollar per aandeel die analisten hadden verwacht. 

De omzet kwam uit op 123,9 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op 125 miljard. De vergelijkbare verkopen groeiden met 3,4 procent, waar analisten de groei op 3,3 procent hadden geschat.

De supermarktketen scoorde vooral met onlineverkopen. Die stegen met 37 procent sneller dan vorig jaar (+33%). Het bedrijf zet volop in op e-commerce. Zo heeft het grote investeringen in nieuwe technologie gedaan om ervoor te zorgen dat online orders zo snel mogelijk verwerkt worden. Walmart wil zo de concurrentie met onlinereus Amazon  aangaan. Onlangs meldde Walmart nog dat het voor meer dan 200.000 producten een 'next day delivery' gaat aanbieden, waarbij producten de volgende dag nog geleverd worden.

Het aandeel steeg procent 1,4 procent.

Dollar Tree kwetsbaar voor handelsoorlog

Credit Suisse zegt dat de Amerikaanse retailer Dollar Tree één grote zwakke plek heeft: China. De winkelketen, die bijna alles tegen de vaste prijs van 1 dollar verkoopt, importeert 40 à 42 procent van zijn producten rechtstreeks uit China.

Door de strategie om bijna alle producten tegen 1 dollar te verkopen wordt het moeilijk de hogere invoertarieven aan de klanten door te rekenen.

Toch denkt de bank dat het aandeel te hard is geraakt. Sinds de verheviging van het handelsconflict begin deze maand staat Dollar Tree al meer dan 8 procent lager. Beleggers leken het hiermee eens en stuurden de koers 0,7 procent hoger.

Tesla geeft update na autobranden

De autobouwer Tesla  zal een update geven voor de batterijsoftware, nadat recent twee auto's (Model S) vlam hadden gevat. Tesla zegt de zaken grondig te onderzoeken, meldde de bouwer van elektrische auto's op zijn website:

Terwijl we de oorzaak hiervan onderzoeken passen we uit voorzorg de instellingen voor de warmteregulatie voor het Model S en Model X aan via een downloadbare software update die we vandaag uitrollen om de batterij beter te beschermen en de batterijduur te verlengen.
Tesla

Pinterest prikt mis

Pinterest sloot donderdag met bijna 8 procent winst, maar beleggers in het aandeel staat vrijdag een zure dag te wachten. Het digitale prikbord presenteerde donderdag nabeurs slechte kwartaalcijfers. 

Dat het bedrijf in de rode cijfers zou schrijven, dat had iedereen wel verwacht. Maar het verlies kwam nu wel heel hoog uit. Per aandeel werd er een negatieve winst van 0,32 dollar opgetekend, terwijl analisten maar rekening hielden met 0,11 dollar verlies. De omzet was met 202 miljoen dollar wel conform de verwachting.

Verder meldde het het techaandeel dat het aantal actieve maandelijkse gebruikers met 22 procent steeg naar 291 miljoen. De gemiddelde omzet per gebruiker steeg met 26 procent naar 0,73 dollar in het eerste kwartaal van 2019. 

Pinterest kelderde voorbeurs met 20 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect