Coronavirus besmet beurzen

Een patiënt wordt naar het Jinyintan-ziekenhuis gebracht in Wuhan, waar slachtoffers van het Coronavirus worden behandeld. ©AFP

Een mysterieus coronavirus heeft een vierde dodelijk slachtoffer geëist. Beleggers denken terug aan de impact van het SARS-virus 17 jaar geleden.

Voor het eerst sinds het opduiken van de eerste symptomen op een veemarkt in de Chinese stad Wuhan midden december, heeft het coronavirus een significante impact op de financiële markten.

Het Chinese ministerie van Gezondheid bevestigde dinsdag dat het virus overgedragen kan worden van mens tot mens. Bovendien is een vierde dode gevallen. In Azië schoten beleggers in een kramp. In China dook de CSI300-index 1,7 procent in het rood, in Hongkong verloor de Hang Seng 2,7 procent. Hongkong kreeg wel extra klappen door een ratingverlaging van Moody's. De Chinese yuan zakte een halve procent.

De verkoopdruk in Azië krijgt in Europa een vervolg. De EuroStoxx50 noteert kort na opening op een verlies van bijna 1 procent, de Bel20  beperkt de schade met een verlies van een halve procent. In Europa zijn vooral luxeaandelen de kop van Jut. LVMH  incasseert een verlies van 3 procent. Ook de Amerikaanse futures (termijncontracten) staan op verlies.

SARS-scenario

Beleggers vrezen een herhaling van het SARS-scenario van 2002. De nieuwe ziekteverwekker is voor 70 procent identiek aan SARS, ontdekten wetenschappers. SARS maakte bijna 800 dodelijke slachtoffers. Er was ook een grote economische kostprijs: in 2003 drukte SARS de Chinese economische groei met 0,8 procentpunt. Hongkong belandde in de eerste helft van 2003 in een recessie.

Op de beurs was er vooral een impact op luchtvaart- en toerismeaandelen. Het aandeel Cathay Pacific Airways uit Hongkong verloor tussen december 2002 en april 2003 bijna 30 procent, brengt Bloomberg in herinnering.

SARS besmette 8.000 mensen in 37 landen. Van het coronavirus zijn tot nu 198 gevallen bekend. Behalve in China zijn ook gevallen gemeld in Hongkong, Japan, Thailand en Zuid-Korea. Australië heeft gezondheidschecks ingevoerd voor vluchten vanuit Wuhan naar Sydney.

Het coronavirus valt net voor het Chinese nieuwjaar, een economisch belangrijke periode waarin de Chinezen veel uitgeven en reizen. 'We moeten dit virus ernstig nemen', zei president Xi Jinping. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud