Duits biotechbedrijf verdriedubbelt bij Nasdaq-IPO

©AFP

Wall Street last een pauze in. Apple gaat lager, nadat Fortnite zijn miljoenen fans heeft gemobiliseerd tegen het grote techbedrijf. Biotechbedrijf CureVac maakt een explosief beursdebuut.

Beleggers in New York doen het vrijdag rustig aan en wachten op meer nieuws over de politieke impasse in de VS. De Republikeinen en Democraten weten in de Senaat geen overeenstemming te vinden over een nieuw steunpakket voor de economie. Daarnaast wachten beleggers op de de nieuwe handelsgesprekken die de VS en China dit weekend voeren.

De S&P500 was de afgelopen drie dagen op recordjacht, maar lijkt die nu even te staken door ter plaatse te trappelen. De Dow Jones won 0,1 procent.

Bitcoin, goud & geld | Bull, Bear & Bas

Goud leverde vrijdag weer wat in ten opzichte van de dollar, na een stevig herstel op donderdag. De goudprijs leverde dinsdag fors in en denderde van 2.024 naar 1911 dollar per ounce. Dat gebeurde nadat de goudprijs in de afgelopen weken stevig was opgelopen. Beleggers lijken goud, net als de bitcoin, als vluchthaven te zien voor inflatie nu overheden en masse geld uitdelen als gevolg van corona (zie video).

CureVac

Het Duitse biotechbedrijf CureVac maakte vrijdag zijn beursgang aan de technologiebeurs Nasdaq. Met de IPO-prijs van 16 dollar, aan de bovenkant van de vork, haalt de groep 213,3 miljoen euro op. Het geld zal gebruikt worden voor klinisch onderzoek, een uitbreiding van de productiecapaciteit en onderzoek en ontwikkeling.

Het gaat om een spectaculair beursdebuut want het aandeel verdriedubbelde vrijdag tot 55,90 dollar.

Eerder dit jaar wendde CureVac zich al tot investeerders, waaronder de Duitse overheid en GlaxoSmithKline, om 640 miljoen op te halen voor onder andere een middel tegen het coronavirus.

En nu heeft het bedrijf dus aangeklopt bij Amerikaanse investeerders om nog wat extra geld te tappen. Daardoor zal de kaspositie van de groep naar verwachting stijgen tot 800 miljoen dollar. Tegen het einde van maart had het bedrijf maar 43,5 miljoen aan cash. Ook nu zet de onderneming een groot deel van het geld in voor de strijd tegen het coronavirus. Het stopt nog eens 150 miljoen in de ontwikkeling van zijn potentiële vaccin dat de derde fase ingaat.

Apple

De onderneming boven het razendpopulaire spel Fornite, Epic Games, is het zat met de klassieke commissie van 30 procent die Apple en Google vragen bij betalingen via hun App Store en Play Store. Daarom introduceerde de gamegroep een nieuwe directe betaalmethode om de commissies te omzeilen. Het gevolg was dat Apple Fortnite van zijn App Store zwierde. Fortnite reageerde furieus en verspreidde het volgende filmpje onder zijn miljoenen fans onder de titel 'Nineteen Eighty-Fortnite':

Nineteen Eighty-Fortnite - #FreeFortnite

Wie het spel donderdag speelde, kreeg het filmpje te zien, waarin Epic Games Apple wegzet als gevaar voor de wereld. Aan het einde mobiliseert het bedrijf zijn leger aan fans: 'Join the fight to stop 2020 from becoming 1984.' Daarmee verwijst Epic Games naar een reclame die Apple zelf maakte voor de lancering van Macintosh, waarin het zich als new kid on the block presenteerde die zich afzet tegen supermachten:

1984 Apple's Macintosh Commercial

Daarmee probeert Fortnite druk te zetten op Apple om het spel toch weer in zijn App Store te plaatsen. Inmiddels heeft ook Alphabet , het bedrijf boven Google, het spel uit zijn Play Store gegooid.

Apple verloor 0,1 procent, Alphabet 0,8 procent.

Tesla

Tesla steeg 1,8 procent na een advies- en koersdoelverhoging van de zakenbank Morgan Stanley. Analist Adam Jones denkt dat de potentiële uitbouw van de batterijendivisie van de elektrische automaker een belangrijke motor is voor toekomstige winsten. Hij stelt daarnaast dat de winst van Tesla in de toekomst door meer factoren bepaald zal worden dan alleen de verkoop van auto's.

Jones verhoogt zijn advies voor het aandeel van 'verkopen' naar 'houden' en laat zijn koersdoel klimmen van 310 naar 1.060 dollar. De batterijendivisie is volgens de analist op zichzelf al 310 dollar per aandeel waard.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud